„Putem de acum să o spunem, este clar că există o legătură între vaccin şi tromboze. Totuşi, nu ştim deocamdată ce cauzează reacţia (…) Pentru a rezuma, în următoarele ore vom spune că există o legătură, dar va trebui să înţelegem şi cum aceasta se produce”, a afirmat Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA, în interviul preluat de Huffington Post.
„Încercăm să obținem o imagine precisă a ceea ce se întâmplă, să definim exact acest sindrom asociat vaccinului (…) Dintre persoanele vaccinate, există un număr mai mare de cazuri de tromboză cerebrală la tineri”, a mai spus acesta.
Imunizarea cu vaccinul AstraZeneca a fost suspendată pe o perioadă nedeterminată în Olanda, până pe data de 15 aprilie în Norvegia şi Danemarca, iar Germania şi Franţa au impus limite de vârstă în administrarea sa, fiind interzis celor cu 60 şi, respectiv, 55 de ani.
În urmă cu câteva tile, Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentelor (ANSM) din Franța a confirmat existența unui risc „rar” de tromboză „atipică” corelată cu vaccinul AstraZeneca. Profesorul Montastruc de la Spitalul Universitar din Toulouse sugerează faptul că „nouă cazuri de tromboză atipică datoriă localizării lor (în principal tromboflebită cerebrală, dar și digestivă), care pot fi asociate cu trombocitopenie (scăderea numărului de trombocite în sânge) sau sângerări tulburări au fost raportate în perioada 12-18 martie”.
„Legătura cronologică și clinică dintre tromboflebita cerebrală și injectarea vaccinului AstraZeneca a fost stabilită în aceste cazuri specifice, deoarece orice altă cauză a fost exclusă”, a spus profesorul de farmacologie clinică.