Klaus Iohannis: „Recomand să purtaţi mască tot timpul când ieşiţi din casă. Nu avem nevoie să închidem ţara”
Klaus Iohannis a declarat, vineri, după vizita la Institutul Naţional de Sănătate Publică, că le recomandă românilor să poarte masca de protecţie de fiecare dată când ies din casă. De asemenea, şeful statului a precizat că nu intenţionează să decreteze din nou starea de urgenţă.
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declaraţii după ce a discutat cu specialiştii INSP.
Iohannis nu vrea revenirea la starea de urgenţă
Nu trebuie în panică, dar trebuie să fim conştienţi că ne aflăm într-o situaţie de sănătate publică deosebit de gravă. Dacă vrem să avem o viaţă apropiată de normalitate, este absolut obligatoriu să respectăm câteva norme arhicunoscute – purtatul măştii, păstrarea distanţei, igiena mâinilor, evitarea aglomerărilor.
Vom avea probabil mai multe discuţii despre unde şi când purtăm masca. Eu recomand, luaţi-o ca pe o recomandare, să purtaţi mască tot timpul când ieşiţi din casă.
Sperietoarea cu starea de urgenţă este vehiculată cam de multă lume. Nu intenţionez să revenim la starea de urgenţă.
Există măsuri mai puţin dure care au efecte poate chiar mai bune. Cea mai bună prevenţie este masca, distanţa, igiena.
Nu avem nevoie să închidem toată ţara pentru a avea un efect de îngrădire. Pentru a purta mască nu este nevoie de stare de urgenţă. În această etapă nu intenţionez să reintroduc starea de urgenţă, dar sunt adeptul măsurilor preventive.
Sunt de părere că evenimentele la care se adună multă lume şi la care controlul devine mai greu vor trebui restricţionate. Am văzut, din păcate, prea multe întruniri, care au un substrat pozitiv – de tip nunţi, botezuri, sărbători, unde nu au fost respectate aceste restricţii. Este posibil ca astfel de întruniri să fie restricţionate.
Preşedintele cere Guvernului soluţii pentru mai multe locuri la ATI
Despre măsurile pentru sprijinirea sistemului sanitar. Am discutat cu premierul şi cu ministrul Tătaru despre aceste chestiuni. Guvernul ia toate măsurile pentru a nu ajunge în situaţii critice. Noi tot timpul vehiculăm şi datele despre sistem. De exemplu, în situaţia de acum avem 600 şi ceva de persoane la Terapie Intensivă, însă avem peste 1.000 de locuri destinate numai pentru pacienţii COVID. Nu suntem deloc la limită. Am avut solicitatea către guvernanţi să caute soluţii pentru a avea mai multe locuri la ATI şi mai multe locuri pentru pacienţii care se internează într-o starea nu foarte gravă, dar o stare care necesită spitalizare. Vom face tot ce trebuie să făcut pentru a preveni intrarea în stare critică a sistemului spitalicesc.
Este nevoie de soluţii inovative. Acolo unde secţia de Terapie Intensivă se poate extinde unde sunt specialişti se va face acest lucru, se va putea mări numărul de paturi. Dacă anumite spitale vor fi transformate sau nu, este o decizie pe care o va lua Ministerul Sănătăţii.
Nu sunt adeptul măsurilor heirupiste. Trebuie studiat foarte bine unde se poate face o mărire a numărului de paturi în ATI şi acolo să se facă.
Nu vreau să ajungem la situații care au existat, că s-au instalat paturi ATI, dar nu a existat personal specializat şi atunci tot efortul a fost practic în van.
Măsurile trebuie luate cu cap acolo unde există specialiștii, medici, resursa umană. Resursa materială de regulă se realizează cel mai ușor, resursa umană trebuie gestionată cu grijă
Îmi exprim recunoștința şi admiraţia pentru medicii şi întregul personal medical care se dedică pacienţilor în această etapă dificilă.
Iohannis, spre închiderea şcolilor. „Nu trebuie exagerată”
Închiderea școlii nu trebuie exagerată. Copiii sunt în siguranță în școli. Acolo, unde din nefericire, în şcoală apar cazuri de boală nu există alternativă.
Nu trebuie să exagerăm aceste măsuri restrictive fiindcă ajungem în situaţii care sunt foarte greu de gestionat. Copiii trebuie să meargă la școală să învețe. Părinţii trebuie să-şi trimită copiii la şcoală ca să poată să meargă şi ei la seriviciu.
Măsurile restrictive trebuie luate acolo unde nu există altă soluţie şi trebuie foarte bine analizate. Ca să nu existe exagerări, am convenit chiar astăzi să se lucreze la o metodologie destul de detaliată pentru a veni în sprijinul decidenţilor locali.
Preşedintele nu ia în calcul amânarea alegerilor
La ce număr de cazuri se poate decide amânarea alegerilor. Nu se poate discuta despre un anumit număr de cazuri. Dacă INSP ne spune că din acest moment nu se mai poate face o anumită acţiune publică, vom lua măsurile de rigoare. Din discuţia de astăzi, nu a rezultat nevoia amânării alegerilor.