Curtea de Conturi trimite dosarul achiziţiilor lui Arafat la DNA

Curtea de Conturi a constatat că IGSU, condus de Raed Arafat, a cheltuit patru milioane de euro pe echipamente medicale care nu au fost livrate şi trimite dosarul la DNA.
Romania TV
09 oct. 2020, 12:54
Curtea de Conturi trimite dosarul achiziţiilor lui Arafat la DNA

Banii au fost plătiți unei firme din Coreea de Sud care și-a luat angajamentul că va livra 400 de ventilatoare mecanice. Marfa nu a mai ajuns, iar dosarul a fost trimis de CCR la DNA, scrie Newsweek.

Principalii vinovați arătați cu degetul de Curtea de Conturi sunt: Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Cornelia Nagy, șefa Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate, și generalul Paul Iamandi, șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Dar aceasta nu este singura afacere controversată aprobată de Raed Arafat. O altă firmă înregistrată în Elveția a dispărut cu aproape două milioane de euro, bani publici plătiți pentru livrarea a 250 de ventilatoare mecanice. Nici de această dată România nu a primit ventilatoarele plătite în avans.

Secretarul de stat Raed Arafat controlează toate achizițiile publice pentru echipamente medicale făcute de Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate. El solicită ce și cât să se cumpere, ONAC face documentația pentru contractele cadru, apoi contractele subsecvente sunt semnate de Departamentul pentru Situații de Urgență iar Inspectoratul General pentru Situații de Urgență plătește comanda lui Arafat, consemnează sursa citată.

Așa s-a întâmplat și pe 10 aprilie 2020: ONAC, sub conducerea Corneliei Nagy, a încheiat un acord cadru pentru achiziția a 400 de ventilatoare de la firma Medi Consulting, din Coreea de Sud.

Acordul cadru prevedea ca cele 400 de ventilatoare să fie livrate în patru loturi, în perioada 17 aprilie – 8 mai 2020 și acordarea unui avans de până la 30% din valoarea fiecărui lot.

Dar Cornelia Nagy nu a inclus în acordul cadru nicio clauză care să prevadă solicitarea unui instrument de garantare emis în condițiile legii de o societate bancară sau de asigurări pentru avansul de 30%.

Ulterior s-a semnat contractul subsecvent nr.116229 din 27 aprilie 2020, între Departamentul pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat, și firma coreeană Medi Consulting.

Conform acestui contract subsecvent, firma coreeană se obliga să livreze 200 de ventilatoare mecanice cu termen de livrare în data de 13.05.2020 (100 buc.) și data de 28.05.2020 (100 buc.).

După ce s-a negociat contractul, Raed Arafat a solicitat Inspectoratului pentru
Situații de Urgență, condus de general Dan Paul Iamandi, să plătească avansul de 30%. Adică 10.931.000 lei (aproximativ 2.451.000 USD), bani plătiți în data de 28 aprilie 2020.

Curtea de Conturi a constatat că, până la sfârșitul lunii iunie a.c., nu a fost realizată nicio livrare.

Mai mult, nu au fost calculate penalități de întârziere conform contractului, autoritatea contractantă acceptând în ultima zi de valabilitate a contractului subsecvent, respectiv 15.06.2020, cazul de forță majoră invocată de MEDI Consulting în baza certificatului prezentat la acea dată.

Citeşte şi: Avocatul Poporului îi cere explicaţii ministrului Marcel Vela pentru poliţiştii în civil care verifică purtarea măştii de protecţie

Spynews
David Popovici a vorbit despre relația pe care o are cu Taisia, iubita lui: „Mă face să nu mă simt vinovat”
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
Stațiunea de pe litoralul românesc de care s-au îndrăgostit doi turiști străini: ”E peste așteptări”
Capital.ro
Ungurii au luat fața României. Ungaria e deja la ani lumină: Știu că voi deranja multe persoane
Playtech.ro
Cine sunt românii care vor avea pensia mărită cu 700 de lei. Ce se întâmplă până pe 15 august
DailyBusiness
Anunț de ultimă oră pentru românii care au un împrumut la bancă
Adevarul
E Budapesta peste București? Un vlogger celebru dă verdictul. „Sunt șocat de ceea ce văd, priviți câtă nesimțire aici” VIDEO
Spynews
Țara de vis în care să vă petreceți anii de pensie. Serviciile medicale sunt gratuite și se află în topul statelor cu un nivel de trai avantajos
Spynews
David Popovici luptă pentru aurul olimpic și la 100 de metri. Programul de marți al românilor la Jocurile Olimpice de la Paris
Evz.ro
Noi creșteri de taxe, luate în calcul de guvernanți. Răspunsul Ministerului Finanțelor
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
David Popovici explică succesul victoriei de la JO 2024. Ce a făcut după startul cursei, asta i-a adus AURUL
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Destin tragic pentru un adolescent din Galați. Băiatul în vârstă de 16 ani și-a găsit sfârșitul în apele Siretului, după ce a plecat la scăldat cu prietenii
Capital.ro
Decizie pentru cei cu mașini pe motorină. Vor fi taxați mai puțin de azi, 30 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
Osteotomia tibială proximală, soluție pentru amânarea protezării genunchiului
MediaFlux
SE DAU 15.000 de lei de FAMILIE! PRIMUL VENIT, PRIMUL SERVIT
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!