Şcolile şi grădiniţele din Bacău se vor închide timp de 14 zile, iar orele se vor desfăşura exclusiv online, conform scenariului roşu. Decizia a fost luată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, după ce numărul infectărilor cu SARS-CoV-2 a ajuns la 179 în doar 24 de ore.
De asemenea, în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a decis obligativitatea purtării măştilor de protecţie în toate spaţiile publice deschise şi închise, suspendare activităţii operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, dar şi activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare şi comercializare a produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice (restaurante, cantine etc.) în spaţii interioare.
Prefectura Suceava a transmis printr-un comunicat de presă, că prefectul Alexandru Moldovan a convocat vineri, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă într-o şedinţă extraordinară.
CJSU a decis ca activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfāşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, să fie suspendata începând cu data de 10 octombrie, de la ora 8.00, în municipiul Suceava, în oraşul Siret şi în comunele Bălcăuţi, Calafindeşti, Fundu Moldovei, Grăniceşti, Ipoteşti, Pojorâta şi Todireşti. În aceste localităţi incidenţa este de peste 1,5 la mia de locuitori. Totodată, în aceste localităţi va fi suspendată activitatea cinematografelor, a instituţiilor de spectacole şi a concertelor, a sălilor de jocuri de noroc, tot de sâmbătă dimineaţă.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a mai hotărât ca de luni până vineri, între orele 7.45 – 20.30, în toate spaţiile publice deschise aflate pe o rază de 50 metri în jurul perimetrului exterior al unităţilor de învâţâmânt din municipiul Suceava, oraşul Siret, comunele Bălcăuţi, Calafindeşti, Fundu Moldovei, Grăniceşti, Ipoteşti, Pojorâta şi Todireşti, purtarea maştii de protecţie este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de cinci ani.
„Primăriile unităţilor administrativ-teritoriale menţionate anterior vor marca fiecare cale de acces (bulevarde, străzi, alei etc.) şi vor afişa în locuri vizibile un semn distinctiv pentru delimitarea spaţilor publice deschise aflate pe o rază de 50 metri în jurul perimetrului exterior al unităţilor de învăţământ”, se arată în comunicatul Prefecturii Suceava.
De asemenea, Primăria municipiului Suceava va suplimenta numărul mijloacelor de transport în comun cu 20 de autobuze în vederea evitării supraaglomentării persoanelor în interiorul acestora, dar şi pentru asigurarea normelor de distanţare socială.
Reluarea activităţilor restricţionate va avea loc atunci când rata de incidenţă cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile va fi mai mică sau egală cu 1,5/1000 de locuitori.
În şedinţa de vineri, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a mai decis ca în săptămâna 12 – 16 octombrie vor funcţiona în scenariul roşu următoarele unităţi de învăţământ: Clubul Copiilor, Colegiul Tehnic Laţcu Vodă-oraş Siret, Şcoala Gimnazială Petru Muşat, cu structurile arondate din oraşul Siret, Şcoala Gimnazială Calafindeşti, Şcoala Gimnazială Luca Arbure, Şcoala Gimnazială Bălcăuţi, Şcoala Gimnazială Alexandru Ioan Cuza din Fălticeni, Şcoala Gimnazială Pojorâta, Şcoala Gimnazială nr. 1 din Suceava şi Şcoala Gimnazială nr. 2 din Vatra Dornei.
„Purtarea măştii de protecţie astfel încât să acopere nasul şi gura este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spaţiile publice deschise aflate pe o rază de 100 metri în jurul perimetrului exterior al unităţilor de învăţământ, de luni până vineri, în intervalul orar 07.45 – 20.00”, se arată în hotărârea CJSU.
Totodată, pentru a preveni apariţia unor noi focare de SARS CoV- 2 , în hotărârea adoptată vineri se prevede ca în următoarele instituţii: spitalele din judeţul Hunedoara, Serviciul Judeţean de Ambulanţă, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi centrele rezidenţiale pentru îngrijire, angajaţii acestora care se întorc din concedii de odihnă/învoire/recuperare sau alte situaţii vor fi testaţi RT-PCR înainte de a se prezenta la locul de muncă.
O altă măsură prevăzută în document se referă la intensificarea activităţilor de control în pieţe, târguri şi mijloace de transport în comun.
Situaţia cazurilor pozitive a căror incidenţă pentru fiecare localitate depăşeşte 1,5/1.000 va fi analizată la începutul săptămânii viitoare. În funcţie de rezultate, vor fi luate sau nu, măsuri de restricţionare a unor tipuri de activităţi comerciale cu publicul.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Prahova s-a întrunit vineri, 09 octombrie 2020, într-o nouă ședință extraordinară, organizată în sistem audioconferință, pentru a supune dezbaterii și aprobării Hotărârea nr.57/09.10.2020 privind aprobarea unor noi măsuri pentru combaterea răspândirii infecției cu noul coronavirus și Hotărârea nr.58/09.10.2020 pentru modificarea scenariilor de lucru pentru mai multe unități de învățământ, situații generate fie de creșterea/scăderea ratei de infectare cu SARS-CoV-2, raportată la mia de locuitori, fie de apariția unor cazuri de COVID-19 în rândul elevilor și/sau personal didactic și auxiliar.
Prin Hotărârea nr.57 au fost dispuse următoarele:
Începând din data de 10.10.2020, pentru orașul Breaza, în care incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5/1000 de locuitori, se decide: limitarea la maximum 50% din capacitate (cu asigurarea unei distanțe de minimum doi metri între mese și participarea a maximum șase persoane la o masă dacă sunt familii diferite, cu respectarea tuturor măsurilor de protecție sanitară prevăzute de legislația în vigoare) a activității cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor; a activității restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, precum și limitarea la maximum 50% din capacitate, cu respectarea tuturor măsurilor de protecție sanitară prevăzute de legislația în vigoare, a activităţii operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc.
Comitetul Local pentru Situații de Urgență Breaza va identifica operatorii economici care desfășoară activitățile precizate mai sus și le va aduce la cunoștință dispozițiile acestei hotărâri.
Începând din data de 10.10.2020, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au peste vârsta de 5 ani, prezente în spaţiile publice deschise din județul Prahova, cum ar fi pieţele, târgurile, zonele de aşteptare (staţii de autobuz, peroane şi altele asemenea), zonele în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în intervalul orar 06:00-22:00.
Administratorii/Proprietarii spaţiilor publice deschise au obligația să afişese la loc vizibil informaţii privind măsura aprobată de CJSU Prahova.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Cluj a hotărât, vineri, suspendarea activităţii cu publicul în interiorul restaurantelor, barurilor, cafenelelor, cinematografelor şi instituţiilor de spectacole, ca urmare a depăşirii pragului de 1,5 cazuri de COVID-19 la mia de persoane, informează Instituţia Prefectului.
Potrivit sursei citate, decizia a fost luată având în vedere incidenţa cumulată în ultimele 14 zile, de peste 1,5/1.000 locuitori, în municipiul Cluj-Napoca, precum şi în Apahida, Căianu, Căşeiu, Câţcău, Cuzdrioara, Feleacu, Floreşti, Mintiu-Gherlii, Mociu, Săcuieu, Sâncraiu, Sic şi Vad.
De asemenea, s-a aprobat suspendarea pe o perioadă de 10 zile a activităţii operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, cu excepţia pariurilor şi loteriilor unde se eliberează bilet, cu respectarea regulilor de distanţare şi a măsurilor de siguranţă sanitară, dar şi suspendarea activităţii cu publicul a cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte.
„Prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice sunt permise în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 m între mese şi participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii, ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi şi discoteci”, precizează hotărârea CJSU.
Grupul de Comunicare Strategică a raportat 3186 de noi infectări şi 52 de decese în ultimele 24 de ore. De asemenea, este record şi la ATI, 613 pacienţi au fost raportaţi în ultimele ore.
Până astăzi, 9 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 148.886 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 114.792 de pacienți au fost declarați vindecați.
Județele în care coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, este peste pragul de 1,5 sunt următoarele:
București – 2,28
Alba – 1,98
Vâlcea -1,98
Iași – 1,80
Bacău – 1,72
Teleorman – 1,62
Neamț – 1,62
Vaslui – 1,59