Tudor Ciuhodaru a solicitat public întrunirea Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru ca România să ia măsuri împotriva noului coronavirus. Printre ele se numără fabricarea medicamentului Remdesivir.
„De ani de zile spun că avem nevoie de o companie farmaceutică română care să ne asigure siguranța, mai ales în context epidemiologic complicat. Solicit astăzi public să se întrunească CSAT-ul și să analizeze faptul că acest lucru este posibil. De ce la unguri se poate și la noi nu?
A face din Antibiotice Iași o unitate etalon a producției de medicamente, baza pentru a asigura Remdesivirul pentru toată populația României, mi se pare un lucru capital, mai ales că vedem că acest medicament va fi din ce în ce mai dificil de găsit și nu va mai fi finanțat de Comisia Europeană și va trebui să stăm la coadă”, a declarat Tudor Ciuhodaru.
Alexandru Rafila a afirmat că el a făcut lobby pentru ca Remdesivir să fie produs în România, dar lucrurile s-au blocat.
„Această chestiune (producerea Remdesivir în România) s-ar putea rezolva şi în România. Eu personal am ajutat la stabilirea unui contact cu o companie producătoare, în urmă cu mai multe luni. Compania Antibiotice Iaşi, iniţial, s-a arătat interesată, dar, știți cum este, pentru că e vorba de o companie cu capital de stat, trebuie să existe o decizie politică, până la urmă, care să sprijine un astfel de demers. Mai ales că avem și o relație apropiată cu SUA și sunt convins că ambasada SUA, guvernul american ar fi sprijinit un astfel de demers”, a spus Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS la Antena 3.
Reamintim că Ungaria a început să producă pe plan intern medicamentul antiviral Remdesivir, folosit pentru tratarea COVID-19, compania farmaceutică ungară Richter producând până în prezent în etapa iniţială doze suficiente pentru circa 250 de pacienţi, a declarat vineri ministrul ungar al inovaţiei şi tehnologiei, Jozsef Bodis, citat de agenţia MTI.
Potrivit acestuia, până la sfârşitul lunii octombrie vor fi produse doze pentru tratamentul a mai mult de 800 de pacienţi. Guvernul de la Budapesta a contribuit cu 400 de milioane de forinţi (1,1 milioane de euro) la producţia acestui medicament de către compania Richter.