În această scrisoare, gimnaştii evocă practici „dure şi abuzive” datând încă din 1985, printre care înfometarea, abuzurile psihice şi fizice, dar şi hărţuire sexuală. „Pentru prima oară, un număr important de sportivi protestează faţă de abuzurile psihice şi fizice suportate„, a declarat avocatul reclamanţilor Alexandros Adamidis, preluat de presa internaţională.
Potrivit acestei scrisori, antrenorii ar fi pălmuit, lovit, busculat şi ar fi aruncat cu diverse obiecte în sportivi, iar pe unele gimnaste le-ar fi tras de păr. Federaţia greacă nu a comentat acuzaţiile.
Nu mai departe de sfârşitul lunii februarie, un grup de 17 foste gimnaste, dintre care trei participante la olimpiadă, au anunţat că lansează o acţiune în justiţie contra Federaţiei britanice de gimnastică (Brittish Gymnastics) pentru ”abuz fizic şi psihologic generalizat” din partea antrenorilor.
Într-o scrisoare trimisă instanţelor conducătoare ale federaţiei, gimnastele au precizat că aveau între şase şi 23 ani la momentul faptelor presupuse, care includ ”utilizarea inadecvată şi generalizată a forţei fizice” de către antrenori şi aplicarea unor tehnici nejustificate de control al greutăţii lor. Tinerele abuzate solicită un răspuns din partea federaţiei, inclusiv scuze formale, o compensaţie şi cele mai bune linii directoare pentru antrenamente.
Jennifer Pinches, care s-a retras după JO 2012 de la Londra, consideră că Brittish Gymnastics a dat prea mult timp prioritate medaliilor înaintea sportivelor.
”Nu este decât un început al schimbărilor radicale pe care le cerem şi a dreptăţii pentru care ne batem”, a adăugat Pinches, 26 ani, directoarea grupului ”Gymnasts for Change”.
Claire Heafford, directoarea de campanie a ”Gymnasts for Change” a adăugat că ”au trecut decenii de abuzuri instituţionalizate, încurajate şi acoperite de cei de la vârf. Speranţele şi visurile a numeroşi copii şi tinere care doreau să ajungă gimnaşti profesionişti au fost distruse şi dragostea lor pentru această disciplină s-a transformat în frică şi în suferinţă”.