NATO şi-a manifestat preocuparea faţă suplimentarea forţelor ruse în regiunea Donbas, unde conflictul cu separatiştii s-a soldat deja cu 14.000 de morţi, conform datelor ONU. Moscova şi Kievul se acuză reciproc de eşuarea transpunerii în practică a acordului de pace de la Minsk, destinat să pună capăt conflictului din Donbas. Pe acest fundal îngrijorător, SUA, Marea Britanie, Uniunea Europeană şi NATO şi-au exprimat sprijinul pentru Ucraina şi teama izbucnirii unui război.
„Se va întâmpla sau nu? Vom vedea. Cei din Occident nu ştiu ce să facă în această privinţă“, spune Pavel Felgenhauer, expert rus în securitate, citat de EUObserver. Când ziarul rusesc Rosbalt l-a întrebat de ce ar dori Kremlinul să înceapă un război, acesta a răspuns: „Puneţi această întrebare unui psihanalist. Lucrurile se întâmplă deja. Război într-o lună, la începutul lunii mai, totul va fi pregătit„.
Nu mai departe de marţi, doi soldaţi ucraineni au fost ucişi de către rebelii separatişti proruşi în ultimele 24 de ore în estul Ucrainei, scena unui conflict armat din 2014 între forţele guvernamentale şi rebeli.
Kremlinul insistă de câteva zile că deplasările de trupe din interiorul Federaţiei Ruse nu ar trebui să deranjeze pe nimeni, întrucât nu sunt îndreptate împotriva vreunei ţări şi apoi Rusia „îşi transferă trupele după cum consideră de cuviinţă”, aşa cum a tot declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse Dmitri Peskov. „Mă tem că ceva rău este pe cale să se întâmple“, spune în replică un diplomat UE.
Potrivit ambasadorului ucrainean la UE, Mykola Tochytskyi, ceea ce Putin îşi doreşte cu adevărat este să recucerească Ucraina. „Restaurarea imperiului rus nu va fi niciodată completă fără Ucraina. Este visul lui Putin“, spune acesta.
Citeşte şi Război în Africa: 40 de morţi în două zile de lupte în Sudan