Pe lângă România, școlile mai erau parțial redeschise în Spania, Letonia, Bosnia-Herțegovina și Serbia, iar în Macedonia apăreau în continuare ca fiind închise.
Republica Cehă a introdus o serie de măsuri dure după ce numărul de cazuri de coronavirus a crescut. Au fost interzise evenimentele culturale şi sportive, dar şi adunările publice. Cu toate acestea, autorităţile au decis, până acum, doar închiderea liceelor și universităților din zonele considerate de risc, școlile primare rămânând deschise în continuare.
Autorităţile din Polonia au decis o serie de noi măsuri după explozia cazurilor de COVID-19, inclusiv obligativitatea de a purta mască în toate spațiile publică. Acestea au evitat să impună trecerea la școala online, potrivit edupedu.ro.
În Germania, cancelarul Angela Merkel a anunțat că va urma o perioadă de restricții, mai ales în orașele mari, unde nu va scădea numărul de cazuri. Dar ea a arătat, citată de Berlin Spectator, că economia trebuie să funcționeze, iar educația rămâne o prioritate și școlile trebuie să poată să stea deschise.
Şi Spania se confruntă cu un nou val de cazuri de covid. Fiind o țară cu învățământ descentralizat, diversele regiuni acționează diferit (motiv pentru care, pe harta UNESCO, apare ca țară cu școli parțial deschise). Dar aici o cercetare a Universității Politehnice din Catalonia a ajuns la concluzia că primele săptămâni de școală nu au avut un impact semnificativ asupra evoluției epidemiei, potrivit El Pais. Drept urmare, în această țară discuția principală nu e despre închideri, ci despre ventilarea claselor în sezonul rece.
Redeschiderea școlilor în Spania, în zonele unde s-au aplicat măsuri stricte de distanțare și igienă, nu a avut efecte semnificative asupra evoluției pandemice în primele 2-3 săptămâni, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Politehnică din Catalonia (UPC), dar recent publicității. Acesta notează doar o creștere ușoară a ratei de infectare, în urma redeschiderii școlilor, în majoritatea comunităților autonome spaniole incluse în cercetare, cu o singură excepție care necesită investigații suplimentare.
Deşi Franţa se confruntă cu o explozie de cazuri de coronavirus, potrivit TheLocal.fr, autoritățile insistă că educația este o prioritate și că școlile trebuie să rămână deschise. Dacă există o limitare a prezenței studenților la cursuri în universități, în cazul școlilor guvernul a decis, pe 23 septembrie, ca acestea să nu se mai închidă automat la apariția unor cazuri singulare de Covid-19, ci doar în cazul în care apar focare cu număr mai mare de cazuri, în interiorul instituției de învățământ. Drept urmare, până săptămâna trecută, numărul de școli închise din cauza existenței unor cazuri multiple a scăzut de la 81 la 15.
Ministrul educației, Jean-Michel Blanquer, a spus că există un al doilea scenariu de lucru, ce prevede ca elevii să vină prin rotație la școală, nu toți, ca în prezent, dar „pentru moment aceasta nu este o prioritate, deoarece există foarte puține situații” de școli unde, în interval de o săptămână, s-au înregistrat 3 sau mai multe cazuri de Covid-19. „15 școli din 60.000, deci un număr rezonabil”, a descris Blanquer situația. Potrivit sursei citate, ministrul părea să se refere doar la gimnazii și licee, un număr limitat de școli primare și de clase fiind, de asemenea, închise. Pe de altă parte, publicația citată face trimitere la datele agenției de sănătate publică Sante Publique France, care a anunțat că în școli s-ar înregistra 163 de noi posibile cazuri de școli cu număr multiplu de infectări – 36% din totalul aflat în curs de investigație, la nivel național.
În Italia, Guvernul este așteptat să finalizeze, luni, o nouă hotărâre de urgență care să întărească restricțiile deja existente, pe măsură ce rata de infectare din această țară se apropie de nivelul înregistrat în perioada de criză din martie. Și aici, potrivit ministrului Sănătății, citat de TheLocal.it, ia în considerare alte măsuri pentru a combate numărul mare de transmisii între membrii unei familii, măsuri precum interzicerea tuturor petrecerilor, inclusiv în mediu privat, pentru a putea astfel ține școlile deschise.