Astfel, în intervalul 21 septembrie – 4 octombrie, cel mai mare număr de focare din ţară a fost în centrele rezidenţiale pentru copii sau vârstnici. Aici au fost depistate 49 de focare, cu nu mai puţin de 1200 de cazuri confirmate. Următorul pe lista pericolelor sunt unităţile medical sanitare cu 46 de focare şi 495 de cazuri confirmate. Lista continuă astfel:
Numărul focarelor a avut o rată foarte mare de propagare, iar principalele instituţii unde cifrele au crescut alert sunt unităţile medical-sanitare cu 72 de focare şi 627 de cazuri confirmate, centrele rezidenţiale pentru copii sau vârstici cu 63 de focare şi 1190 cazuri confirmate, instituţii publice 60 de focare şi 365 de cazuri, unităţile de producţie şi nu în ultimul rând unităţile de învăţământ unde numărul focarelor a ajuns la 40 şi 186 de cazuri confirmate.
În domeniul Horeca siuaţia nu e deloc alarmantă aşa cum estimau autorităţile săptămâna trecută. Aici a fost menţionat un singur focar cu doar cinci cazuri confirmate cu coronavirus. Măsura instituită de autorităţi cu privire la închiderea restaurantelor şi cafenelelor din Capitală şi alte judeţe a fost cu siguranţă neîntemeiată având în vedere situaţia prezentată de INSP. În ceea ce priveşte Capitala, peste zece mii de restaurante au fost închise la interior. În toată ţara sunt aproximativ 45 de mii de restaurante, dintre care cele 12 mii sunt în Bucureşti.
De altfel, Comitetul Naţional pentru Situaţii de urgenţă a revenit asupra măsurii luate forţat şi a modificat legea după cum urmează: acolo unde incidenţa e sub sau egală cu 1,5 mie acestea vor funcţiona la capacitate de 50%. Dacă incidenţa depăşeşte această valoare şi e până la 3 la mie, vor funcţiona cu o capacitate de 30%, iar programul va fi redus până la orele 23:00. Peste 5 la mie, activitatea a fi suspendată. Decizia a fost reevaluată după discuția de vineri a premierului Ludovic Orban cu reprezentanții HoReCa. Totodată, această reglementare este adusă şi cazinourilor.
Barurile, cluburile și discotecile vor rămâne însă închise. Şi terasele rămân deschise în condiţii sanitare- mesele trebuie să fie la cel puțin doi metri distanță, iar la o masă pot sta cel mult 6 persoane.
Un alt raport al Institutului Naţional de Sănătate Publică arăta săptămâna trecută că există 276 de focare de coronavirus în România. De asemenea, numărul judeţelor care au devenit vulnerabile la răspândirea pandemiei COVID a crescut.
Capitala, împreună cu alte 16 județe, au un grad de vulnerabilitate ridicată legată de epidemia sanitară. Totodată în 17 județe vulnerabilitatea este medie. Mehedinți este singurul județ care avea un descendent al răspândirii virusului. De altfel, 174 de focare au fost raportate săptămâna trecută în toată țara, potrivit raportului săptămânal al Institutului Național de Sănătate Publică.