Nelu Tătaru, după gafa lui Voiculescu privind înmormântarea morţilor COVID: Orice demnitar evaluează documentele care sunt în vigoare

Nelu Tătaru îl desfiinţează pe Vlad Voiculescu, ministrul USR care nu a avut cunoștință de ordinul MS privind înmormântările morţilor COVID. Fostul ministru liberal susține că regulile sunt foarte clare, iar Vlad Voiculescu ar fi trebuit să evalueze documentele în vigoare când a preluat conducerea ministerului. 
Filip Stan
08 apr. 2021, 14:46
Nelu Tătaru, după gafa lui Voiculescu privind înmormântarea morţilor COVID: Orice demnitar evaluează documentele care sunt în vigoare
Nelu Tătaru, după gafa lui Voiculescu privind înmormântarea morţilor COVID: Orice demnitar evaluează documentele care sunt în vigoare

Nelu Tătaru îl critică pe ministrul Vlad Voiculescu după gafa acestuia privind înmormântarea morţilor COVID-19.

„Se face o diferențiere între cei care sunt pozitivi în momentul decesului și cei care s-au negativat în perioada de spitalizare. Pentru cei care s-au negativat pe perioada spitalizării, acea ceremonie a înmormântării se face creştineşte, conform cutumelor bisericeşti. Pentru cei care erau pozitivi, conform ordinului care era dat anul trecut, se făcea cu izolarea celor care prezentau încă virusul în momentul decesului”, a explicat fostul ministru al Sănătăţii  Nelu Tătaru.

Întrebat dacă trebuiau sa fie îmbrăcate sau nu persoanele decedate de COVID, Nelu Tătaru a spus că „potrivit ordinului, nu”.

„Cei care erau pozitivi în momentul decesului plecau din spital izolați, după ordin, care a fost evaluat și de medici legiști”, a mai completat Nelu Tătaru.

Întrebat cine ar fi trebuit să îi spună actualului ministru despre Ordinului ministrului sănătăţii pentru aprobarea Protocolului specific privind managementul în caz de deces al pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus (SARSCoV2), Nelu Tătaru a explicat că „acel ordin exista, poate fi consultat”

„Orice demnitar care ajunge într-o funcție evaluează orice documente care sunt în vigoare”, a răspuns Nelu Tătaru.

Citeşte şi: Vlad Voiculescu dă explicaţii după gafa despre înmormântarea morţilor de COVID. „Am preluat o informație greșită şi am insistat asupra ei. Îmi cer scuze”

Vlad Voiculescu s-a dat de gol că nu ştie cum sunt înmormântaţi morţii de COVID-19, în contextul în care Guvernul modifică regulile pentru înmormântarea persoanelor decedate din cauza noului coroanvirus. Ministrul Sănătăţii nu a răspuns întrebărilor jurnaliştilor care i-au citit parte din prevederile protocolului specific privind managementul în caz de deces al pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus (SARSCoV2).

Reporter: Cadavrele contaminate ca urmare a infecţiei cu COVID-19 confirmate prin teste specifice de la laborator care au fost autopsiate se îmbălsămează cu caracter obligatoriu la sfârşitul autopsiei pentru a preveni transmiterea infecţiei. Aceste cadavre se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare şi nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac.

Aţi fost informat greşit?

Vlad Voiculescu: O să verific lucrul ăsta.

Reporter: Aţi spus că nu există aşa ceva…

Vlad Voiculescu: Altă întrebare, vă rog.

Cum sunt înmormântaţi morţii de COVID-19. Ce prevede protocolul

Regulile speciale care trebuie respectate pentru înmormântarea persoanelor decedate de COVID sunt prevăzute în ordinul nr. 570 din 6 aprilie 2020 privind modificarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 436/2020, în mandatul ministrului Sănătăţii al lui Nelu Tătaru.

„Cadavrele contaminate ca urmare a infecţiei COVID-19 confirmate prin teste specifice de laborator, care au fost autopsiate, se îmbălsămează cu caracter obligatoriu la sfârşitul autopsiei pentru a preveni transmiterea infecţiei.

Aceste cadavre se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare şi nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac.

După identificarea cadavrului de către aparţinătorii decedatului sau de către cei desemnaţi în condiţiile prezentului protocol şi semnarea actelor care atestă identificarea, personalul echipei medico-legale implicat în manipularea cadavrului pulverizează produse biocide de tip TP22 sau soluţie de formaldehidă peste cadavru, apoi acesta este introdus în doi saci rezistenţi de vinil, astfel: după fiecare introducere a cadavrului în sac se pulverizează produs biocid de tip TP22 sau formol, folosind un echipament de pulverizare fină.

Ulterior, corpul învelit în cei doi saci de vinil se introduce în sicriu, se pulverizează cu produs biocid de tip TP22 sau formol, urmând a se închide şi sigila sicriul înainte de ieşirea din instituţia medico-legală şi predarea către aparţinători, aceştia din urmă având obligaţia de a nu-l mai deschide ulterior”, conform punctului 7 din ordinul nr. 570 din 6 aprilie 2020.

Citeşte şi: Guvernul modifică regulile pentru înmormântarea persoanelor decedate din cauza Covid-19. Voiculescu: „Preot în spital şi noi reguli pentru înmormântare”

Spynews
Răsturnare de situație în cazul crimei din Brăila! Ce s-ar fi întâmplat în cabinet
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cât de sănătos e iaurtul grecesc din magazine, de fapt. Multă lume îl cumpără, dar puțini citesc eticheta
Capital.ro
Perfect legal pentru proprietarii de teren. Nu ții cont de vecini. E scris în lege
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție de NOTA 10 în Paris! Câte MII DE EURO a costat ținuta ei: Geanta, mai SCUMPĂ decât rochia
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Sporuri și concedii medicale acordate abuziv pentru minerii din Valea Jiului. S-au întocmit dosare penale
Spynews
Cât costă un mic dejun la Eforie Nord, în plin sezon estival. Pentru o banală omletă cu șuncă plătești 30 lei
Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Evz.ro
Surpriza de la pompă. Cât costă un litru de benzină și de motorină
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce s-a descoperit în trupul lui Sorin Nazîru? Filmul morţii fostului portar de la Dinamo
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce a apărut pe contul de Facebook al Adrianei Bahmuțeanu la câteva zile după vestea divorțului de George Restivan! Mesajele care i-au pus pe toți pe gânduri
Capital.ro
Se dau bani de la stat direct pe card. Cerere până pe 31 iulie. Ce obligație ai pentru 5 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Filmul complet al măcelului din Padina! 'Băi, omule, îl omori!''- Ultimele clipe din viața lui Sorin Anghel
substantial.ro
Evgheni Serebriakov, acuzat de atentat la Moscova, declară că a cooperat cu servicii speciale din Ucraina
MediaFlux
TRUMP ÎNCEPE RĂZBOIUL dacă ajunge PREȘEDINTE: VA FI ȘTEARSĂ de pe HARTĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!