Apelul disperat al medicilor din Abrud. Spitalul din Abrud are 85 de locuri, 30 rezervate pentru bolnavii de Covid și evident nu dispune de secție ATI. Însă ca să nu le moară în brațe pacienții, medicii au improvizat o instalație care să îi țină pe bolnavi pe linia de plutire.
Conducerea unității a solicitat ajutorul ministerului, dar nu au primit de ani de zile niciun răspuns, așa că o parte din oxigenul care salvează vieți este asigurat din donații. Incredibil este că în tot acest efort, medicii au reușit performanța de a avea extrem de puține decese.
”Am încercat să aducem un surplus față de necesarul de oxigen dat de concentratoare, am montat niște tuburi de oxigen în afara clădirii și prin niște tuburi am tras oxigenul în saloanele unde sunt pacienții. În funcție de necesarul de oxigen a fiecărui pacient. Am avut pacienți care au necesitat 8 tuburi, alții au 2 tuburi pe zi.
Ideea a pornit de la lipsa de oxigen a spitalului, după ce noi am fost nominalizați ca spital suport pentru pacienții Covid. Ne-am dat seama că de la formele ușoare care au venit la început, încet-încet formele au devenit medii sau mai grave și aveau tot mai mulți nevoie de oxigen. Neavînd altă posibilitate de a ajuta pacienții, ne-am amintit că în trecutul spitalului așa se dădea oxigen la sălile de operații și am reinventat această metodă.
Am ajutat mulți pacienți, nu toți au nevoie de necesar major de oxigen, dar din cei internați, 600-700 pe care i-am avut, cel puțin 100-150 au avut nevoie de oxigen suplimentar și a fost singura posibilitate de a-i ajuta și de a-i menține în viață până ajung într-o secție de terapie intensivă, adaugă medicul Presecan, potrivit Antena 3.
”Nu am zis niciodată că nu facem, că nu putem, deși câteodată și ei erau obosiți, și eu la fel. Mai mult am stat aici, o perioada lungă… n-am găsit altă soluție urgentă, pentru că nu aveam timp de pierdut. Avem concentratoare de oxigen trimise tot de ISU, dar nu erau suficiente și vorbind cu partea medicală spuneau haideți să punem în exterior o butelie protejată și așa am ajuns la 6-7 butelii de oxigen.
La început veneau cazuri ușoare și apoi cazuri medii și nu am avut altă soluție, am făcut solicitări de o stație de oxigen, nu s-au realizat de 4 ani de zile fac solicitări. Este o firmă care ne ajută, ne-a făcut și sponsorizare, domnul vine, le încarcă…”, a explicat Anca Ioana Nicoleta, managerul Spitalului Alexandru Borza.
Citeşte şi: Scandal în coaliţia de guvernare. PNL vrea demisia din Guvern a lui Vlad Voiculescu!