Tot mai mulți oameni sunt afectați de astenia de primăvară, într-un procent mult mai mare față de anul trecut.
O confuzie pe care o fac mulți și care e important a fi lămurită este că astenia de primăvară nu este o boală, ci e o stare generală dată de adaptarea treptată a organismului la schimbarea de anotimp.
De regulă, astenia de primăvară se resimte la nivel psihologic, în lunile martie și aprilie. Cele mai afectate sunt, în general, femeile active, cu vârste între 30 și 40 de ani.
„Astenia de primvara nu este o boală, este o stare generată în general de o reacție de adaptare mai dificilă a organismului la trecerea de la un anotimp la altul, sunt diferențe de presiune, de temperatură, de lumină, și sunt dezechilibre generale și stare de oboseală, epuizare, la mai multe niveluri. Fizic, psihic, emoțional, sexual, însoțită de tulburări de memorie, de concentrare, variaţii ale apetitului, dezechilibre psihoemoţionale, unii mai anxioși nervoși, alții din contră, mai triști, melancolici, chiar cu tendinţă spre depresie, dureri de cap, amețeli, mai pot însoți astenia de primăvară”, a declarat Ruxandra Constantina, medic, apifitoterapeut, pentru Observator.
Astenia începe să se simtă din luna martie, când variațiile de temperatură sunt mai puternice și organismul încearcă să se adapteze.
-tristete inexplicabila
-stari de nervozitate
-lipsa poftei de mancare
-tensiune arteriala scazuta
-dureri de cap
-apatie
-dureri musculare.
-alimentație sănătoasă
-proteine
-cereale integrale
-hidratare
-ceaiuri energizante ce pot înlocui cafeaua, ceaiul verde
-mișcare fizică în aer liber
În cazul în care starea de astenie nu mai trece, e ideal să mergem la medicul de familie pentru a face analize de sânge.