„Este o situaţie care se întâlneşte în toate ţările. Nu e situaţie particulară pentru România. Sunt studiile de seroprevalenţă care arată ce proporţie din populaţie a trecut prin boală. Arată că între numărul de cazuri diagnosticat şi numărul de persoane care au trecut prin boală există un raport de 1 la 10.
Înseamnă că într-o zi în care noi avem 4.000 de cazuri diagnosticate, în realitate în România se îmbolnăvesc 40.000 de persoane”, a declarat dr. Alexandru Rafila.
Medicul a anunţat astăzi că va candida pe listele PSD la alegerile parlamentare. Întrebat dacă poate fi organizat scrutinul pe 6 decembrie, în condiţiile creşterii numărului de infecţii, Alexandru Rafila a explicat că România se află în acest moment pe un trend ascendent.
„Nu ştiu care va fi situaţia pe 6 decembrie. Din pnuntul meu de vedere, vor fi hotărâtoare următoarele două săptămâni pentru că noi ne aflăm pe un trend ascendent.
Dacă acest trend ascendent va continua să fie rapid crescător, iar numărul de pacienţi internaţi la ATI şi mortalitatea va fi importantă, atunci sigur că trebuie să existe o gândire a întregii clase politice legat de momentul oportun pentru organizarea alegerilor.
Nu pot să fac pronosticuri. În acest moment ne găsim într-o situaţie foarte serioasă şi ea trebuie luată ca atare”, a menţionat Rafila.
Întrebat ce se va întâmpla dacă vor exista peste 1.000 de pacienţi la secţiile de Terapie Intensivă, reprezentantul României la OMS a spus că nici nu vrea să se gândească la un astfel de scenariu.
„Nici nu vreau să mă gândesc la un scenariu în care vor exista persoane care aşteaptă să intre la ATI. Pacienţii de Terapie Intensivă nu pot aştepta.
Cea mai bună variantă ar fi să se oprească creşterea, să vedem să scădere a numărului de cazuri, de internări la ATi şi să organizăm alegerile. Ar fi situaţia ideală pentru toată lumea”, a conchis Rafila.