Ministerul Sănătăţii, despre evacuarea pacienţilor, în miez de noapte, de la Spitalul Foişor: „Managerul nu a întocmit la timp documentele, fusese informat de dimineaţă de transfrmarea în spital Covid”

Ministerul Sănătăţii precizează că Spitalul 'Foişor' a fost informat încă de sâmbătă dimineaţă despre iminenţa transformării în unitate COVID, însă la ora 19,00 managerul încă nu întocmise documentele necesare pentru eliberarea avizului temporar, iar "întârzierea nepermisă a pus o parte din pacienţii spitalului într-o situaţie regretabilă".
Daniel Spătaru
10 apr. 2021, 08:11
Ministerul Sănătăţii, despre evacuarea pacienţilor, în miez de noapte, de la Spitalul Foişor:

„Spitalul Foişor a fost informat încă de dimineaţă despre iminenţa transformării spitalului. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au fost la spital încă de la orele 11,00. La orele 19,00, managerul încă nu întocmise documentele necesare pentru eliberarea avizului temporar. Întârzierea nepermisă a pus o parte din pacienţii spitalului într-o situaţie regretabilă. Modul cum a decurs evacuarea este regretabil şi ne-am dori ca aceste imagini să nu mai fie vreodată repetate”, se afirmă într-un comunicat de presă transmis sâmbătă seara de către Ministerul Sănătăţii.

Conform sursei citate, situaţia pacienţilor Covid-19 care necesită îngrijire ATI este critică.

„De mai bine de o săptămână, în Bucureşti sunt zero locuri ATI disponibile în anumite momente ale zilei. Nevoia locurilor suplimentare în Bucureşti nu este ceva ce poate fi pus vreun moment în discuţie. În acest moment, 29 pacienţi Covid-19 sunt intubaţi şi ventilaţi în secţiile UPU din Bucureşti. Transformarea spitalului Foişor în spital Covid-19 a fost soluţia identificată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi avizată de Ministerul Sănătăţii în cursul zilei de astăzi. Această decizie a fost luată datorită faptului că Spitalul Foişor are 26 de paturi ATI, 6 medici ATI – şi în momentul deciziei avea numai 3 pacienţi internaţi în ATI. De asemenea, a fost identificată resursa umană de specialitate care să poată, împreună cu specialiştii Spitalului Foişor, oferi pacienţilor Covid-19 îngrijirea de care au nevoie”, evidenţiază Ministerul Sănătăţii.

Citeşte şi Raed Arafat, mesaj în miez de noapte: „Recunosc că am produs un disconfort pacienţilor de la Foişor, dar a fost necesar, să prevenim pierderea unor vieţi”

Potrivit comunicatului, evacuarea şi transferul pacienţilor Covid-19 negativ care au fost internaţi la Spitalul Clinic Foişor este în sarcina DSU, sub coordonarea dr. Bogdan Dinu din cadrul UPU-SMURD Bucureşti.

Pentru demararea procesului de evacuare a fost necesar acceptul spitalului, spital ce aparţine de ASSMB, aflat sub autoritatea Primăriei Municipiului Bucureşti.

De asemenea, menţionează sursa citată, „toţi pacienţii au fost externaţi de către medicii curanţi, ţinând cont de starea lor de sănătate şi de indicaţiile de tratament”. Conform informaţiilor disponibile la nivelul Ministerului Sănătăţii, pentru toţi cei care au solicitat acest lucru a fost chemată o ambulanţă.

„Ministerul Sănătăţii va urmări alături de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă situaţia tuturor pacienţilor transferaţi din Spitalul Foişor. Ministerul Sănătăţii va depune eforturi alături de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă pentru operaţionalizarea de urgenţă a îngrijirii pacienţilor Covid-19 în spitalul Foişor. Ministerul Sănătăţii va solicita o analiză amănunţită a cauzelor pentru situaţia creată şi pentru modul în care s-a desfăşurat intervenţia”, se mai afirmă în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

Citeşte şi Pacienţi operaţi, scoşi noaptea afară pentru că spitalul Foişor devine suport COVID. Scene incredibile în Capitală

La ‘Foişor’ au fost 105 pacienţi internaţi, dintre care 13 au fost transferaţi cu ambulanţele SMURD şi SAJ la Spitalul Elias – un pacient, la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti – 4, la Spitalul Universitar – 5, la Spitalul Bagdasar – 1, apoi încă unul la SJU Buzău şi unul a fost dus la domiciliu în Galaţi.

Totodată, au fost trimişi la domiciliu şi 25 de pacienţi programaţi pentru intervenţii chirurgicale, dar care nu au mai fost operaţi şi li s-a făcut externarea. Pentru alţi 67 de pacienţi operaţi s-a decis externarea şi trimiterea la domiciliu.

O parte dintre pacienţii operaţi în ultimele zile sunt transferaţi în cursul serii la alte spitale, cu ambulanţe sau maşini personale. Unii dintre pacienţii transferaţi sau externaţi şi rude ale acestora şi-au exprimat nemulţumirea faţă de faptul că evacuarea din spital se face noaptea. La poarta spitalului au venit să protesteze şi unele persoane recunoscute pentru participarea la protestele împotriva restricţiilor din ultima perioadă, iar în zonă sunt echipaje de jandarmi şi poliţişti pentru asigurarea ordinii.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Limba îndepărtată care se aseamănă cu româna și care are o mulțime de cuvinte la fel. Cum se spune, de fapt, la dușman, murdar sau cioban
Capital.ro
Tragedie fără margini în fotbal. Marele fotbalist a murit fulgerător: Este imposibil să găsim cuvinte de alinare
Playtech.ro
În câte zile trebuie să consumi ouăle vopsite de Paște. Cum se păstrează corect, să nu se strice
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cele trei secrete ale longevității unui medic de 102 ani: „Mănânc un aliment foarte ieftin de la vârsta de 6 ani”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Marea Autostradă, aproape gata. Se va circula ca pe circuitul de Formula 1
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
SINGURUL mall deschis de Paște, în Capitală. Aici poți să-ți faci cumpărăturile duminică, 20 aprilie 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România s-a despărțit de titanul scenei românești! Muzica lui a răsunat în toate sălile. Este de neînlocuit
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Răsturnare în alegeri! S-a aflat în ultimul sondaj!
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Cutiuța muzicală: toaca – sunetul care nu cere aplauze, dar ne răscolește sufletul