Cutremur cu magnitudine iniţială de 6.8

Arhipelagul indonezian se află pe Cercul de foc al Pacificului, o zonă cu activitate seismică intensă.
Alina Costache
10 apr. 2021, 12:45
Cutremur cu magnitudine iniţială de 6.8

Un cutremur cu magnitudinea 5,9 s-a produs sâmbătă în largul Indoneziei, la 91 de kilometri sud-est de localitatea Blitar, a anunţat Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC), informează Reuters.

Agenţia indoneziană de geofizică BMKG a înregistrat o magnitudine de 6,1, la o adâncime de 80 de kilometri, precizând că seismul nu a fost îndeajuns de puternic pentru a declanşa un tsunami.

EMSC a anunţat iniţial o magnitudine de 6,8, la o adâncime de 96 de kilometri. Potrivit unor utilizatori de social media din Indonezia, seismul a fost resimţit în mai multe oraşe, precum Pacitan, Blitar şi Malang şi în insula Bali.

Bagyo Setiyono, un reprezentant al agenţiei pentru situaţii de urgenţă cu sediul în Malang, a declarat telefonic pentru Reuters că autorităţile evaluează eventualele pagube provocate de cutremur.

Arhipelagul indonezian se află pe Cercul de foc al Pacificului, o zonă cu activitate seismică intensă.

Cutremur cu magnitudinea de 4,5 grade  şi in regiunea Vrancea
Un cutremur subcrustal perceptibil, cu magnitudinea ML de 4,5 grade, s-a produs in seara zilei de vineri, 9 aprilie, in regiunea Vrancea.

Seismul a avut loc la ora locala 21h36min46sec (18h36min46sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat in Muntii Vrancei, la Vest de PALTIN, in judetul Vrancea (45,79 grade latitudine Nordica, 26,63 grade longitudine Estica).

Cutremurul s-a produs la adancimea de 77,1 km si a avut magnitudinea locala de 4,5 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a fost de aproximativ IV grade pe scara Mercalli.
Miscarea seismica a fost resimtita in mai multe localitati din Muntenia si in partile central-sudice ale Moldovei, cu intensitati de II pana la III-IV grade.
Cutremurul din aceasta seara a fost cel mai puternic eveniment subcrustal produs in Vrancea de la inceputul acestui an. Precentul seism perceptibil pe scara mai larga si cu o magnitudine similara evenimentului de astazi a avut loc la 2 iunie 2020 (magnitudine ML 4,5 si adancime focala 101 km).

Alte cutremure cu magnitudinea de peste 6 grade pe scara Richter care au avut loc în anii 2020 şi 2021:

2021
19 martie – Un cutremur cu magnitudinea 6,1 a fost resimţit la Nagqu, în Regiunea Autonomă Tibet din sud-vestul Chinei.
18 martie – Un cutremur de suprafaţă cu magnitudinea 6 s-a produs în largul Algeriei, provocând panică printre locuitori, însă fără a se solda cu victime.
4 martie – Un seism cu magnitudinea 7,2 s-a produs în Insulele Kermadec, care aparţin de Noua Zeelandă. În aceeaşi zi, un alt seism puternic, care a avut magnitudinea 7,2, s-a produs în largul estului Insulei de Nord a Noii Zeelande, ducând la declanşarea unei alerte de tsunami care a fost ulterior retrasă.

Cutremur cu magnitudine 6.3. Nu s-a emis alertă de tsunami
18 februarie – Un cutremur cu magnitudinea 6,2 s-a produs în sud-vestul arhipelagului Vanuatu din Pacificul de Sud, fără ca autorităţile să raporteze victime sau pagube materiale.
16 februarie – Un cutremur puternic cu magnitudinea 6,2 a lovit Port Vila, capitala arhipelagului Vanuatu din Oceanul Pacific. Cutremurul a fost urmat de două replici cu magnitudinea 5,5 şi 5,7, fără să se înregistreze victime sau pagube materiale.
13 februarie – Un seism cu magnitudinea de 7,1 s-a produs, la 13 februarie 2021, în largul coastelor prefecturii Fukushima, în estul Japoniei, la o adâncime de 60 de kilometri şi nu a fost emis un avertisment de tsunami. Cutremurul a fost resimţit în capitala Tokyo.
3 februarie – Un cutremur cu magnitudinea 6,6 s-a produs la sud-est de Insula Paştelui, la o adâncime de 10 kilometri, epicentrul fiind localizat la aproximativ 1.483 de kilometri sud-est de localitatea Hanga Roa de pe această insulă din sud-estul Oceanului Pacific, teritoriu special al Republicii Chile.

15 ianuarie – Cel puţin 84 de persoane (conform bilanţului din 18 ianuarie 2021) şi-au pierdut viaţa în urma unui seism cu magnitudinea de 6,2, în insula indoneziană Sulawesi. Epicentrul seismului a fost localizat la 36 km sud de Mamuju, la o adâncime relativ mică, de 18 km.
6 ianuarie – Un cutremur cu magnitudinea 6,2 s-a produs în zona Insulelor Kermadec, un arhipelag aparţinând Noii Zeelande, fără ca autorităţile să raporteze pagube materiale sau să emită o alertă de tsunami. Epicentrului seismului s-a produs la 26 km adâncime sub Oceanul Pacific şi la 879 km sud-vest de Ohonua, cea mai apropiată localitate şi oraşul principal de pe insula Eua din ţara polineziană Tonga.
3 ianuarie – Un seism cu magnitudinea 6 s-a produs în Insulele Aleutine, care aparţin statului american Alaska. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 10 km.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Este cea mai veche rugăciune către Maica Domnului. Se spune că face miracole dacă o rostești zilnic. Sunt doar câteva cuvinte
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Regula obligatorie în toate mașinile din România. Nu poate fi încălcată
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
O băutură japoneză îi scapă pe români de mahmureală. Afacerea a prins rădăcini
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Obligație în toate județele României din 1 octombrie. Oamenii pot cere ordin. Statul nu respinge
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Bărbat prins cărând cadavrul unei femei pe o stradă din Sectorul 5 al Capitalei
MediaFlux
Cele mai MARI MAJORĂRI de PENSII! Daniel BACIU, anunț privind RECALCULAREA
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'