Presa japoneză scria la începutul acestui an că dintre toate variantele înaintate de experți, cea a deversării în Ocean a „apei radioactive” ar fi cea preferată de guvern.
Operațiunile de deversare a apei contaminate de la centrala nucleară de la Fukushima, care este stocată în peste 1.000 de rezervoare, vor începe cel mai devreme în 2022 și vor dura zeci de ani, potrivit unor rapoarte citate de presa locală, însă un anunț oficial al acestei decizii ar putea veni până la sfârșitul lunii. Pescarii din zonă avertizează că industria pescuitului va fi distrusă, dacă măsura va fi dusă la bun sfârșit. Coreea de Sud, care a interzis importurile de fructe de mare din regiune, și-a exprimat în mod repetat îngrijorarea, susținând că deversarea apei reprezintă o amenințare gravă pentru mediul marin.
Citeşte şi Un tribunal din Tokyo îi cere operatorului de la Fukushima daune de 10 milioane de dolari
Un grup de experți care a consiliat guvernul japonez a dezvăluit că eliberarea apei este printre cele mai „realiste opțiuni”, dar tritiul, un izotop radioactiv al hidrogenului, este dăunător oamenilor doar în doze foarte mari.
Pe de altă parte, Agenția Internațională pentru Energie Atomică spune că este posibil să se dilueze apele reziduale înainte de a fi deversate. Apa contaminată de la centrala de la Fukushima ar urma să fie diluată înainte de a fi deversată, astfel încât să fie de 40 de ori mai puțin concentrată. Un oficial guvernamental a declarat că trebuie luată o decizie rapidă privind apa contaminată pentru a evita întârzierile suplimentare în dezafectarea uzinei, o operațiune costisitoare și complexă, care se așteaptă să dureze aproximativ 40 de ani.