Fără a-i tăia elanul explorator, voi trebuie să-i explicaţi treptat celui mic, cu multă răbdare şi naturaleţe, ce are voie şi ce nu are voie să facă, dar mai cu seamă de ce nu îi sunt permise anumite fapte. El trebuie să înveţe să discernă singur dacă ceea ce-şi doreşte întra în categoria lucrurilor permise sau a celor periculoase şi, prin urmare, nepermise.
Aude în poveşti, vede la desene animate, adaugă puţină imaginaţie şi reţeta unei posibile nenorociri este gata! Până şi, la prima vedere, inofensivele Tom si Jerry pot reprezenta un real pericol dacă cel mic se hotărăşte să pună în aplicare cele văzute în aceste filmuleţe – tigaia de bucătarie poate zbura în capul căţelului, care, la rândul său, daca mai are forţa se poate răzbuna muşcându-l pe cel mic etc. Singurii care îl pot feri pe copil de aceste pericole sunt părinţii şi persoanele care îl îngrijesc.
Cum? Vorbind cu el, explicându-i de câte ori este nevoie şi cât mai pe înţelesul vârstei sale cum funcţionează toate aparatele din casa la care el ar putea avea acces (sau pe care le-ar putea descoperi), dar şi cum se produc fenomenele naturale, cum se transformă apa în gheaţă sau în vapori, ce rol are căldura, care sunt sursele ei, ce importanţă au acestea pentru pământ, cum cresc plantele, care este ciclul lor, prin ce se deosebesc anotimpurile şi, mai puţin comod pentru părinţi, dar la un moment dat obligatoriu de ştiut pentru copii, cum se înmulţesc păsările, animalele, omul…
Citeşte restul articolului pe Parinti.com.