UPDATE: Susţinătorii lui Traian Berbeceanu au început deja să dea ca sigură numirea acestuia în funcţia de Prefect al Capitalei, chiar dacă o decizie oficială în acest sens nu a fost încă anunţată.
La un comentariu la postarea lui Ondine Gherghut, Traian Berbeceanu a avut următorul răspuns: „Chiar o să mă străduiesc! Mulțumesc mult pentru încredere!”.
UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că atitudinea prefectului Capitalei şi modul în care a reacţionat în contextul creşterii numărului de cazuri la mia de locuitori în Bucureşti sunt inacceptabile şi nu trebuie să rămână fără urmări.
”Vreau să mă refer şi la situaţia epidemiologică actuală. Din nefericire, şi noi ne confruntăm cu o creştere accentuată a numărului de cazuri. Capitala a depăşit acel indice alarmant de 3 la mia de locuitori, fapt care plasează Bucureştiul în scenariul roşu. Alte localităţi sunt aproape de acest prag. Guvernul a stabilit metodologia şi măsurile specifice fiecărui scenariu, dar autorităţile lcoale sunt cele care au responsabilitatea de a le implementa”, a declarat preşedintele.
El a criticat faptul că în Bucureşti nu a existat un plan coerent pentru astfel de situaţii, apreciind că atitutdinea prefectului Gheorghe Cojanu nu poate rămâne fără urmări.
”E de neînţeles, deşi am văzut o creştere a cazurilor, la nivelul Capitalei nu a existat un plan coerent comunicat în termeni clari, astfel încât populaţia să fie pregătită. Atitudinea prefectului Capitalei şi modul în care a reacţionat sunt inacceptabile şi nu trebuie să rămână fără urmări”, a subliniat Iohannis.
În opinia sa, cetăţenii sunt parteneri ai autorităţilor, iar autorităţile au obligaţia de a-i respecta.
”Asta înseamnă comunicarea clară şi unitară a deciziilor. Informarea din timp şi predictibilitate atunci când sunt necesare decizii care influenţează viaţa cetăţenilor. Presiunea pe spitale a crescut la cote uriaşe. Trebuie să acţionăm decisiv pentru a reduce povara de pe umerii sistemului medical”, a conchis preşedintele.
Premierul Ludovic Orban intenţionează să-l demită pe Prefectul Capitalei Gheorghe Cojanu, au declarat pentru News.ro surse guvernamentale. Traian Berbeceanu ar fi luat în calcul să fie înlocuitorul. Ministrul de Interne Marcel Vela a declarat, pentru News.ro, că la nivelul MAI a dispus „o evaluare a activităţii Instituţiei Prefectului Bucureşti de către Directia Generală pentru Relaţia cu Instituţiile Prefectului”.
UPDATE Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a fost demis, luni, de către premierul Ludofic Orban, au precizat pentru News.ro surse guvernamentale.
Potrivit surselor citate Gheorghe Cojanu a fost demis, luni, de către premierul Ludovic Orban.
Premierul a declarat, luni, că activitatea prefectului va fi analizată, având în vedere că în cursul zilei de duminică a declarat că nu cunoaşte numărul de îmbolnăviri din Bucureşti şi faptul că municipiul a trecut de rata de infectare de 3 cazuri la mia de locuitori.
Surse din MAI au declarat, pentru Capital, că cel mai probabil noul prefect al capitalei va fi numit Traian Berbeceanu, actualul şef de cabinet al Ministrului de Interne.
Premierul Ludovic Orban a afirmat, luni, că nu a urmărit ultimele declaraţii ale prefectului Capitalei, Gheorghe Cojanu, despre rata infectărilor cu noul coronavirus, însă a precizat că Guvernul efectuează o evaluare periodică a activităţii fiecărui prefect. Sursele Capital precizează că Traian Berbeceanu, o mână forte venită chiar de la Ministerul de Interne, va fi cel mai probabil noul prefect.
„Prefectul Capitalei a convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă la nivelul Municipiului Bucureşti pentru astăzi, la ora 15.00, şi este important ca acest Comitet pentru Situaţii de Urgenţă să dispună toate măsurile şi planul de implementare a măsurilor care sunt stabilite în lege şi în hotărârea de guvern privind prelungirea stării de alertă. N-am urmărit declaraţiile, dar noi facem o evaluare a activităţii fiecărui prefect. Facem o evaluare. Când vom avea o decizie de comunicat, o vom comunica”, a arătat Orban.
El a susţinut că termenul de 48 de ore până la care se întruneşte Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă în cazul depăşirii ratei de incidenţă este unul raţional.
„Nu ştiu ce declaraţii s-au dat. Eu am comunicat cu prefectul şi prefectul m-a informat că a convocat pentru astăzi, la ora 15.00, adică nu în 48 de ore, ci în 27 de ore”, a spus Orban.
Premierul a subliniat însă că „prefectul trebuie să fie informat asupra evoluţiei tuturor activităţilor, tuturor instituţiilor care sunt implicate. Noi facem o evaluare periodică a activităţii prefecţilor şi luăm decizii în consecinţă”, a mai afirmat Orban.