UPDATE: „În ceea ce privește dezvoltarea dimensiunilor economică și energetică ale Parteneriatului Strategic, ministrul afacerilor externe și secretarul de stat au discutat despre prioritățile și pașii concreți ca urmare a agreării recente și parafării Acordului Interguvernamental privind extinderea și modernizarea programului de energie nucleară civilă al României, precum și a semnării unui memorandum de înțelegere ce prevede ca Banca de Import-Export a Statelor Unite să identifice posibilități de finanțare în special pentru proiecte în domeniul energiei și al infrastructurii.
Ministrul român a evidențiat eforturile României privind întărirea interconectivității dintre nordul și sudul Europei Centrale, ca obiectiv strategic în cadrul procesului de redresare și creștere a rezilienței economice a Uniunii Europene.
În acest sens, ministrul Bogdan Aurescu:
– a evocat importanța celor două proiecte majore de interconectare regională, Rail2Sea și Via Carpatia, promovate de România inclusiv în cadrul Inițiativei celor Trei Mări, cu impact strategic direct, inclusiv asupra mobilității militare.
– a pledat pentru o implicare a SUA, inclusiv financiară, în realizarea acestor proiecte, subliniind necesitatea ca pe lângă o prezență militară crescută a SUA în regiune, să se consolideze și o prezență economică și de investiții americană consistentă.”, a comunicat PNL pe pagina de Facebook a partidului.
„Bogdan Aurescu a subliniat importanța începerii, cu implicare americană, cât mai curând, a exploatării resurselor de gaz din platoul continental românesc pentru asigurarea independenței energetice a României, R. Moldova și altor state din regiune.
În domeniul securității cibernetice, ministrul afacerilor externe a subliniat demersurile de evitare a riscurilor de securitate asociate cu rețelele de telecomunicații 5G și a menționat că autoritățile române pregătesc un cadru legislativ adecvat, care va permite evaluarea riguroasă a tuturor furnizorilor și comercianților.”, au completat liberalii.
Referitor la colaborarea în domeniul economic, Bogdan Aurescu a precizat că au fost discutaţi paşi în vederea consolidării colaborării în domeniul energiei nucleare, al interconectivităţii strategice, şeful diplomaţiei de la Bucureşti solicitând sprijin suplimentar din partea Statelor Unite.
De asemenea, ministrul de Externe a discutat cu secretarul american de stat despre asigurarea securității energetice regionale, prin dezvoltarea proiectului strategic BRUA.
Recent, ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, declara recent că va începe derularea unui nou proiect pentru România, împreună cu Polonia, pentru construirea unei autostrăzi și căi ferate, care să lege Constanța, de la Marea Neagră, cu Gdansk, de la Marea Baltică.
Potrivit Hotnews, Bogdan Aurescu a mai spus, într-o postare pe twitter, că a subliniat interesul crescut al României de a fi inclusă în programul Visa Waiver, având în vedere importanța întăririi relațiilor bilaterale dintre cele două state.
„Am convenit continuarea colabărării în interesul cetățenilor noștri”, a mai transmis Aurescu, pe twitter.
„Întâlnire excelentă cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo. Am evaluat realizările semnificative din cadrul parteneriatului strategic româno-american pe baza obiectivelor convenite de preşedinţii Klaus Iohannis şi Donald Trump în 2019. De asemenea, am discutat noi priorităţi în baza cooperării noastre dinamice în domeniile politic, de securitate, energetic şi economic”, a scris Aurescu pe Twitter.
#Economy #Energy As regards energy&econ coop., we discussed concrete steps on enhancing RO civil #NuclearEnergy program. Also tackled strategic #Connectivity in #CEE, especially t/advancement of key interconection projects – Rail2Sea & Via Carpathia. I called 4 further US support pic.twitter.com/imYS4ydK7G
— Bogdan Aurescu (@BogdanAurescu) October 19, 2020