Bebeluşii hrăniţi cu biberonul înghit zilnic milioane de microplastice. Avertisment serios pentru părinţi, din partea savanţilor

Oamenii de ştiinţă au descoperit că bebeluşii hrăniţi cu biberonul înghit milioane de particule de microplastic pe zi. Sterilizarea prin fierbere este greşită, avertizează aceştia, procesul determinând recipientele să verse milioane de microplastice în hrana micuţilor.
Iulian Tudor
20 oct. 2020, 08:29
Bebeluşii hrăniţi cu biberonul înghit zilnic milioane de microplastice. Avertisment serios pentru părinţi, din partea savanţilor

Un bebeluş înghite zilnic, în medie, peste un milion de microparticule de plastic desprinse din structura biberonului, potrivit unui studiu publicat în The Guardian, care sugerează câteva acţiuni utile pentru reducerea acestei cantităţi de particule ingerate, al căror impact asupra sănătăţii nu este deocamdată cunoscut.

Autorii studiului au expus modele dintre cele mai bine vândute biberoane din polipropilenă la procedura de preparare recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) – sterilizarea biberonului, apoi prepararea formulei de lapte cu apă încălzită la minimum 70 de grade Celsius pentru eliminarea eventualelor bacterii periculoase. Rezultatul: unele biberoane eliberează până la 16 milioane de microparticule de plastic pe litru, iar temperatura joacă un rol esenţial.

Dacă apa pentru prepararea laptelui este încălzită la 95 de grade Celsius cantitatea de microparticule de plastic poate creşte, ajungând la 55 de milioane pe litru. La o temperatură a apei de 25 de grade Celsius cantitatea poate ajunge la puţin peste o jumătate de milion.

Citeşte şi De unde să nu bei NICIODATĂ apă. 4 moduri în care apa te poate îmbolnăvi

Un bebeluş de 12 luni înghite, în medie, 1,5 milioane de microparticule de plastic pe zi, potrivit cercetătorilor care s-au bazat în special pe numărul de biberoane vândute în 48 de ţări şi pe volumul de lapte consumat zilnic. Expunerea zilnică este mai ridicată în ţările dezvoltate unde alăptarea este mai puţin frecventă – 2,3 milioane în America de Nord, 2,6 milioane în Europa.

”Ultimul lucru pe care îl dorim este să alarmăm excesiv părinţii, mai ales că nu avem suficiente informaţii despre consecinţele potenţiale ale microparticulelor de plastic asupra sănătăţii copiilor”, a comentat unul dintre autori, John Boland.

Unele studii au prezentat gradul de contaminare a alimentelor cu microplastic – WWF a estimat că o persoană medie înghite până la 5 grame de plastic în fiecare săptămână, greutatea unui card de credit. Însă, lipsesc date privind impactul asupra sănătăţii al acestei ingestii sau riscurile chimice asociate cu eventualii aditivi. „Este foarte posibil ca (particulele) să treacă pur şi simplu foarte repede prin corp„, a remarcat Oliver Jones, profesor la Universitatea RMIT din Melbourne, care nu a fost implicat în acest studiu, citat de Science Media Centre.

Sfaturi pentru a limita expunerea la microparticule

Cu toate acestea, autorii dau sfaturi pentru a limita expunerea copiilor la microparticulele de plastic. Ei recomandă clătirea biberoanelor de trei ori în apă rece după sterilizare, pregătirea laptelui praf într-un recipient care nu este din plastic înainte de a turna lichidul răcit în biberon şi evitarea agitării excesive a biberonului. De asemenea, specialiştii recomandă evitarea introducerii biberonului în cuptorul cu microunde.

Pentru încălzirea apei, autorii nu recomandă recipientele electrice din plastic care eliberează ”un număr similar de microparticule de plastic”. Studiul nu a analizat biberoanele din sticlă, care, desigur, ”nu eliberează particule”, dar sunt grele şi casabile şi rămân în plan secundar pe piaţă, au notat autorii.

Având în vedere utilizarea pe scară largă a modelelor confecţionate din plastic, ”studierea destinaţiei finale şi a parcursului microparticulelor de plastic prin corp este următorul nostru pas”, au declarat autorii pentru AFP, adăugând că intenţionează să se concentreze pe probleme de imunologie şi biochimie asociate ingestiei de micro sau chiar nanoparticule de plastic.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Dinu Maxer și Magdalena Chihaia au stabilit data nunții. Marele eveniment va avea loc în anul 2025
Bzi.ro
Florin Piersic a ajuns la mănăstire! Ce dorinţă și-a pus în noaptea dintre ani
Fanatik.ro
Drumul din România care a fost la fel de aglomerat ca DN1 astăzi. Face legătura cu o stațiune celebră pentru super cazări, mâncare bună și peisaje spectaculoase
Capital.ro
Amendă dacă ai asta pe mașină! Șoferii care nu se conformează vor fi penalizați. Este interzis
Playtech.ro
Trucul ca să cureți în mai puțin de 5 minute grăsimea întărită din cuptor. Amestecul ieftin care îl face ca nou
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Lucrurile care îi scot din sărite pe românii care circulă pe autostradă: „Se crede buricul pământului” / „A început să îmi fie frică”
wowbiz.ro
Ultimele clipe din viața lui Cosmin, adolescentul care a murit călcat de autobuz în Valea Lupului! Ies la iveală detalii șocante și imagini surprinse de un martor. Ce ar fi făcut băiatul de 17 ani cu câteva minute înainte de tragedie?
Spynews
Divorț secret în showbiz! O cunoscută artista de muzică populară s-a despartit de soț fără să știe nimeni
Spynews
Cum se frăgezește carnea pentru un gulaș delicios. Ai nevoie de un singur ingredient
Evz.ro
O mare greșeală în sensul giratoriu. De ce nu țin cont mulți șoferi
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
kanald.ro
Accident rutier grav provocat de o șoferiță în vârstă de 18 ani, în Vâlcea. Tânăra a lovit un bătrân și a fugit
Cancan.ro
Demisie-ȘOC la Kanal D! Bursucu nu mai prezintă Roata Norocului, iar motivul este halucinant 😲
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Florin Călinescu, criză de nervi. Marele actor a dat cu ei de pământ: Atâția dobitoci care…
StirileBZI
Taxele și impozitele cresc începând cu anul 2025! Cât vor plăti românii
Prosport.ro
FOTO. Iubita cu 24 de ani mai tânăra a milionarului Paszkany, apariție incendiară într-o rochie decoltată
stirilekanald.ro
Se scumpesc produsele la raft din cauza noilor taxe! Avertismentul sindicatelor din industria alimentară
substantial.ro
Guvernul slovac studiază măsuri de reciprocitate după oprirea gazului rusesc prin Ucraina
MediaFlux
Veste care a aruncat America ÎN ȘOC! Biden a convocat DE URGENȚĂ Consiliul de Securitate
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Viitorul este luminos: 10 inovații care ne vor fascina în 2025