Situaţie critică la spitalul din Botoşani: „Doi din trei pacienţi nu pot beneficia de oxigen”. Apelul medicilor la populaţie

Situaţia este disperată la spitalul din Botoşani, din cauza numărului mare de infectări cu coronavirus. Medicii fac apel la populaţie să strângă bani pentru achiziţionarea de noi aparate mobile de oxigen. "Doi pacienţi din trei nu pot beneficia de oxigen“, transmite şeful secţiei de boli infecţioase.   
Romania TV
20 oct. 2020, 14:31
Situaţie critică la spitalul din Botoşani:

Şefa secţiei de Boli Infecţioase de la Spitalul din Botoşani spune că întreaga capacitate a unităţii sanitare este total depăşită de numărul mare de bolnavi pentru care trebuie aplicată oxigenoterapie. Practic, există o singură staţie fixă de oxigen, la trei paturi. Din trei pacienţi cu SARS-COV 2 doar unul beneficiază de oxigen, deşi au nevoie şi ceilalţi.

„Aparatele de oxigen sunt o necesitate urgentă. Sunt internate cazuri medii şi severe. Avem un număr mare de pacienţi internaţi care au nevoie de oxigen. Capacitatea acestor instalaţii ale staţiei de oxigen este folosită la maxim. Chiar şi aşa se întâmplă să avem scăderi ale presiunii iar oxigenul nu ajunge la etajul trei, etajul patru unde avem pacienţi cu insuficienţă respiratorie. Scoate un debit de 6 litri pe minut, când nouă ne trebuie 10-15 litri pe minut, la pacient. Noi avem un număr de paturi în saloane, trei paturi şi o singură sursă de oxigen. Deci doi pacienţi nu pot beneficia de oxigenoterapie atunci când se agravează. În jur de 50% dintre pacienţii internaţi au nevoie de oxigenoterapie. Vineri am numărat 20 de pacienţi, iar acum avem 30 de pacienţi care sunt dependenţi de oxigen. Şi în total avem doar patru concentratoare şi 11 surse de oxigen în perete”, precizează medicul Valentina Morcov, şeful Secţiei de Boli Infecţioase, potrivit adevarul. 

Pentru a suplini lipsa surselor fixe de oxigen, spitalul are nevoie de concentratoare de oxigen cu o capacitate de peste 10 litri de oxigen pe minut. În dotare se află doar patru, şi acelea primite prin transfer sau donaţie. 

„Am primit două concentratoare de la Mitropolie. Mai aşteptăm un transport cu concentratoare pe care le-a donat Asociaţia „Salvează o inimă”. Şi tot nu ajungem să putem asigura la toţi pacienţii internaţi, oxigenoterapie”, adaugă dr. Valentina Morcov.

Şefa de secţie spune că a făcut numeroase solicitări pentru achiziţia de concentratoare de oxigen, dar subfinanţarea spitalelor plus hăţişul birocratic al achiziţiilor publice fac ca secţia cu bolnavii de COVID în stare gravă să se descurce cu ce are. 

„Noi am făcut solicitări în mod repetat pentru concentratoare de oxigen. De când este spitalul sunt aceste surse de oxigen, din perete. Atunci când s-a făcut reabilitarea clădirii nu s-a putut face câte o sursă fixă pentru fiecare pat. Nu ştiu cuum s-au făcut atunci calculele. Posibil nici staţia să nu facă faţă.”, precizează medicul Valentina Morcov.

Medicii spun că efectele lipsei de oxigen sunt devastatoare.

„Efectele lipsei de oxigen sunt multiple. Apare suferinţa celulară, şi la nivelul inimii şi a creierului. Oxigenul este sursa de energie a fiecărei celule „, susţine şefa Secţiei de Boli Infecţioase.

Şefii DSP Botoşani au lansat un apel la populaţie şi oamenii de afaceri pentru a dona în vederea achiziţiei unor concentratoare.

„Numărul de pacienţi creşte şi am apelat la mediul de afaceri să ne ajute în acest sens. Am avea nevoie de 15 concentratoare”, spune medicul Monica Adăscăliţei, director DSP Botoşani.

Citeşte şi Primul judeţ care intră în scenariul roşu, după Bucureşti. Noi restricţii în Alba după înmulţirea cazurilor COVID-19

Spynews
Au fost găsite frigărui din carne de câine într-o destinație turistică frecventată de o mulțime de români. Autoritățile au luat măsuri de urgență
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Greșeala banală care a costat-o pe o familie de români 150 de euro în vacanță. “A mai pățit cineva așa ceva”
Capital.ro
Amendă de 825 lei dacă nu ai asta în mașină. Legea obligă toți șoferii din România
Playtech.ro
A murit românul care a vândut NATO rușilor. Mihai Caraman, spionul care a pus „pe tavă” sovieticilor cele mai importante secrete
DailyBusiness
Mare atenție! Au apărut primele cazuri de West Nile
Adevarul
A fost confirmat primul caz de infectare cu West Nile în România. Un bucureștean de peste 60 de ani
Spynews
Capul Doloșman, comoara ascunsă de pe litoralul românesc, oferă peisaje unice. Cum ajungi la punctul turistic aflat în Jurilovca
Spynews
Se închide temporar circulația pe autostrada A2 București – Constanța. Șoferii vor fi restricționați în plin sezon
Evz.ro
Vine o nouă minivacanță pentru români. Sunt mai multe zile libere ca în 2023
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Cauza decesului lui Sorin Nazîru. De ce a murit fostul portar al juniorilor de la Dinamo, de fapt
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum a reacționat mama suspectului crimei din Brăila, după ce anchetatorii au găsit în casa ei o posibilă armă a crimei: „Un briceag cu care îşi tăia..”
Capital.ro
Interzis pentru proprietarii de apartamente. Cei care stau la bloc trebuie să le desființeze
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Fraudă uriașă de peste 120 milioane de dolari în criptomonede investigată în România
MediaFlux
CREȘTE vârsta de PENSIONARE. GRAFICE din noua LEGE a pensiilor
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!