„Am sunat să mă asigur că pacienţii vor fi transferaţi în alte spitale din Bucureşti, asta am făcut prima dată, apoi am plecat spre spital. Există o anchetă în desfăşurare, la Parchetul din Bucureşti. Preocuparea noastră e întotdeauna pentru pacienţi. Unitatatea sanitară nu e în subprdonarea MS.
Ştim deja că sistemul sanitar e suprasolicitat, iar oamenii usnt obosiţi, echipaemntele sunt la limită, dar niciun lucru nu explică o tragedie. Am cerut avizul de funcţionare al tir-uului, unitatea ATI îndeplinea avizele de funcţionare şi igienă, la momentul în care a fost expertizat. Avem 1687 de paturi ATI avizate, o parte dintre aceste spitale se află în spitale specializate, iar o parte sunt pentru copii. Există un număr de 50 de pacienţi, internaţi în acest moment în plus. În toată ţara avem 846 de pacienţi internaţi la UPU. Am aflat de tragedie după ora 18:00. Primul lucru a fost să sun la alte spitale, după care la 18:30-19.00 am ajuns la spital.
Prioritatea a fost să găsim locuri pentru pacienţi, când am ajuns la tragedie m-am interesat de situaţia celorlalţi pacienţi, am întrebat de asemnea dacă poliţia a fost anunţată şi că familiile pacienţilor au fost informaţi.
Cu Arafat am vorbit imediat după ora 18, iar la spital procedurile sunt destul de clare. Mai întâi se încearcă salvarea pacienţilor, apoi tranferul pacienţilor. Fiind vorba de decesul unor persoane trebuie anunţată poliţia. Ancheta va stabili când a avut loc tragedia. Când eram în drum spre Victor Babeș am încercat să-l sun pe Nicușor Dan, dar nu mi-a răspuns la telefon. Avem indicații că defecțiunea e dinăuntrul tirului. Cred că premierul l-a chemat pe dr Arafat pentru că cel care este implicat să ofere explicațiile tehnice. Dacă m-ar fi invitat, aş fi mers. Dar înţeleg foarte bine care au fost motivele pentru care l-a invitat pe doctorul Arafat şi cred de altfel că explicaţiile de ieri au fost mai mult decât binevenită
Din explicațiile de la DSU, care a cumpărat și operează TIR-urile, știm că a fost o problemă legată de presiunea oxigenului. Dl Arafat m-a asigurat că toate unitățile mobile sunt verificate la fiecare două luni, că au toate avizele în ordine.
Niciodată nu am criticat comunicarea cuiva care are o atribuţie publică şi cred în general că oamenii pot fi judecaţi după fapte. Eu cred că am comunicat tot ce era de comunicat. Pentru orice întrebări aveţi vă stau la dispoziţie.”, a zis Voiculescu.
Despre problemele cu firma de mentenantă
„A existat un dialog cu toți managerii, fiecare a menționat la acea dată. E vorba de o companie care a făcut o țeavă de o anumită dimensiune, care a fost înlocuită de o altă companie. E o instalație făcută pentru unitatea mobilă. Ca să fie pusă în funcțiune a fost nevoie de două lucrări. Mă simt responsabil pentru ceea ce fac. Ieri s-a făcut tot ce se poate pentru toți pacienții.
Orice infrastructură, orice echipă ne pot fi de folos sunt bine venite. Nu vorbim despre o transformarea a Spitalului Fundeni în totalitate în spital suport COVID şi nu vorbim de un alt spital transformat în suport covid, în momentul acesta.”, a adăugat ministrul.
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a transmis, luni seară, condoleanţe familiilor celor trei pacienţi decedaţi la Spitalul Victor Babeş.
”Condoleanţe familiilor îndurerate! Azi în jurul orei 18:30 am aflat despre problemele de la spitalul Victor Babeş. Am sunat pentru a mă asigura că pentru pacienţii COVID-19 se vor găsi locuri în alte spitale din Bucureşti. Am mers apoi acolo pentru a vorbi cu medicii şi conducerea spitalului. Cinci dintre ei au fost trasferaţi în siguranţă. Trei dintre ei, din păcate, nu au putut fi salvaţi”, a scris, luni seară, Vlad Voiculescu pe Facebook.
Potrivit acestuia, o anchetă penală este în desfăşurare iar mâine voi solicita un control asupra problemelor tehnice care au dus aici.
Vlad Voiculescu, primele declarații după tragedia de la Victor Babeș: „Voi solicita un control asupra problemelor tehnice care au dus aici. Condoleanțe!”
Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a preluat de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 3 ancheta în cazul decesului celor trei pacienţi de la Institutul „Victor Babeş”, fiind deschis un dosar penal în care se efectuează cercetări in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.
Potrivit unor reprezentanţi ai Parchetului, luni noapte au fost audiate şapte persoane, printre care managerul spitalului şi personal tehnic.
Audierile vor continua marţi la Poliţia Capitalei. Trei pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2 au murit luni seara după o defecţiune la TIR-ul ATI – unitatea mobilă de Terapie Intensivă – de la Institutul „Victor Babeş” din Bucureşti, care a dus la oprirea alimentării cu oxigen a pacienţilor.
Din primele informaţii, tragedia a avut loc după o creştere bruscă a presiunii în instalaţia de oxigen la care era conectat TIR-ul, care a dus la blocarea completă a ventilatoarelor la care erau conectaţi cei opt pacienţi aflaţi în acel moment în TIR-ul ATI.
Şeful DSU, Raed Arafat, a declarat că, luni, în jurul orei 16,25, a existat o creştere bruscă, de peste 6 bari, a presiunii oxigenului în Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă de la Spitalul „Victor Babeş”.
Raed Arafat a subliniat că, atunci când se depăşeşte o presiune de 6 bari, ventilatoarele intră în sistem de autoprotecţie şi se opresc.
„Altfel, presiunea distruge tot mecanismul ventilatorului. Asta se pare că s-a întâmplat, cu toate ventilatoarele din TIR, care s-au oprit împreună şi au creat situaţia de urgenţă din interiorul terapiei intensive mobile. Colegii de acolo au lucrat imediat ca să remedieze situaţia şi să încerce, bineînţeles, să ventileze bolnavii, ca să preia bolnavii pe balon, nu erau toţi intubaţi care erau în TIR”, a precizat Raed Arafat.
El a menţionat că la spital se afla şi un reprezentant al firmei care asigura mentenanţa, dar că acesta nu a dorit să intre în TIR, oferind în schimb indicaţii celor care au intrat în unitatea mobilă.