După o întâlnire cu preşedintele cipriot Nicos Anastasiades şi cu preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi la Nicosia, prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a anunţat că toţi au picat de acord asupra faptului că Ankara încalcă ”cu ostentaţie” legislaţia internaţională.
”Conducerea Turciei are fantezii imperiale, cu un comportament agresiv din Siria până în Libia, din Somalia până în Cipru, din Egeea în Caucaz”, a spus acesta.
Premierul elen este de părere că UE ar trebui să fie atentă la ”multiplele încălcări” de către Turcia ale acordului de uniune vamală UE-Turcia.
”Nu este posibil pentru un stat, un stat terţ, o ţară care este candidată pentru a deveni membră a UE, să fie scutită de taxe, să profite de beneficiile pieţei comune, dar în acelaşi timp să ameninţe graniţele estice ale Uniunii Europene”, a arătat premierul elen.
Citeste si Marea Britanie va interzice accesul în ţară pentru mai mulţi cetăţeni UE. Vezi LISTA
Descoperirea în ultimii ani a unor rezerve semnificative de gaze în largul coastelor Egiptului şi Israelului au dus la revendicarea de către state din Mediterana a dreptului asupra unor regiuni din această mare. Tensiunile dintre Turcia şi Grecia, legate de graniţele maritime, au reapărut în august, când Ankara a trimis o navă de cercetări seismice într-o zonă disputată şi o navă de foraj în largul insulei Cipru, care este împărţită pe criterii etnice.
Vicepreşedintele Turciei, Fuat Oktay, susţine, însă, că activităţile de explorare seismică ale Turciei în estul Mediteranei vor continua pentru că ţara nu are nevoie de permisiunea nimănui.
„Ceea ce facem este în interiorul propriului nostru platou continental, aşa că vorbim despre interferenţa exterioară în eforturile noastre într-o zonă pentru care nu simţim nevoia să obţinem permisiunea nimănui pentru a opera […] Desigur că putem efectua explorări oriunde dorim şi o facem. Ne vom continua munca. Acordul semnat cu Libia, regiunile situate la sud de Creta fac parte din acest lucru”, a subliniat Oktay.