Medicul susține că situația din Timișoara este una dinimică. „Mai avem doar câteva locuri, dar situația este foarte dinamică – acum pot să am 5-6 locuri libere, dar în jumătate de oră poate să fie totul plin”.
Acesta a menționat faptul că Spitalul „Victor Babeș” este în curs de a prelua, ca secție exterioară, și Clinica de recuperare cardio-vasculară, ce ține de Institutul de Boli Cardio-vasculare din Timișoara, unde mai sunt încă 40 de locuri pentru pacienți. Prin această ocazie, medicul speră ca Timișoara să depășească cu bine perioada următoare.
Cristian Oancea susține că masca de protecție și distanțarea socială sunt singurele arme împotriva virusului. Acesta a făcut apel la români să respecte aceste măsuri și îndeamnă populația să preia informațiile medicale din surse autorizate.
„Chiar dacă pot părea măsuri banale, dar până nu vine vaccinul, ca să avem un alt instrument împotriva acestui virus, tot ce încercăm acum sunt tratamente care au efect la unii pacienți, la alții nu. Până nu avem un vaccin nu putem să spunem că avem o armă fiabilă de luptă împotriva acestui virus”, avertizează managerul spitalului COVID din Timișoara.
Managerul spitalul este de părere că pandemia de coronavirus nu este singura, iar odată la 7-98 ani apare o altă epidemie.
„Am trecut și prin gripă, și prin rujeolă. Aceste epidemii și pandemii tot revin ciclic, odată la 7-8 ani o să tot apară câte o epidemie sau pandemie. Tocmai de aceea, trebuie să avem infrastructura umană și sperăm în continuare la investiții, pentru că noi nu ne putem compara încă nici pe departe cu sistemul medical vestic. Spitalele pe care le avem trebuie să le dotăm corespunzător și să avem spitale care să facă față următoarelor provocări.”
Medicul este de părere că virusul va trece definitiv abia peste cinci sau șase ani, iar singura soluție este ca populația sa fie responsabilă și solidară.
„Eu am mai spus-o și au mai spus-o și domnul profesor Rafila, și domnul profesor Cercel: Trebuie să învățăm să trăim cu acest virus. Nu putem să ne închidem în casă 5-6 ani, până trece definitiv, pentru că nu o să treacă. Soluția este să fim responsabili și să fim solidari, adică nu trebuie să ne batem joc unul de munca celuilalt.”