Exerciţiul naval iniţiat de Rusia implică nave de suprafaţă din flota la Marea Neagră, cu baza la Sevastopol (în Crimeea), precum şi elicoptere şi avioane. La exerciţii va fi testată puterea de foc asupra ţintelor aflate la sol şi în aer, potrivit agenţiilor ruse de presă.
Două nave de război americane urmează să sosească în Marea Neagră în această săptămână, în contextul în care Washingtonul şi NATO au tras un semnal de alarmă ca urmare a faptului că Rusia a comasat un număr mare de militari în apropiere de graniţa cu Ucraina şi în Crimeea.
La rândul lor, forţele armate ucrainene au simulat respingerea unui atac cu tancuri şi artilerie în apropierea Crimeii. Reuters aminteşte că exerciţiul are loc după o convorbire telefonică între preşedintele american Joe Biden şi omologul său rus Vladimir Putin, unde liderul de la Casa Albă a abordat subiectul comasării de trupe ruse în apropiere de estul Ucrainei şi în Crimeea.
”Tancuri şi unităţi de artilerie subordonate Comandamentului Forţelor Armate din Ucraina (FAU) se antrenează în condiţii de luptă”, a declarat general locotenentul armatei ucrainene Serghei Naiev, comandantul FAU, într-o notă postată pe Facebook.
Comandantul ucrainean, care nu a precizat câţi militari au fost implicaţi în manevre, a informat că artileria şi tancurile care îndeplinesc misiuni ”de-a lungul frontierei cu teritoriul temporar ocupat Crimeea” au avansat ”cu scopul de a contracara ofensiva inamicului virtual”.
Armata ucraineană a postat o înregistrare video cu manevrele, pe un fundal de muzică rock, în care puteau fi văzute tancuri în formaţie şi militari care manevrau elemente de artilerie.
În acelaşi timp, însărcinatul cu afaceri al SUA, Courtney Austrian, a spus miercuri, la Viena, în cadrul unei reuniuni a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), că Rusia a desfăşurat între 15.000 şi 25.000 de militari în peninsula Crimeea şi la frontiera cu Ucraina, potrivit estimărilor Statelor Unite. Moscova ar trebui să invite reprezentanţi străini să viziteze aceste teritorii pentru a atenua tensiunile, a sugerat diplomatul american.
„Potrivit informaţiilor obţinute din surse disponibile, Rusia are mai multe trupe staţionate la graniţa cu Ucraina acum decât în orice alt moment începând din 2014„, a afirmat Courtney Austrian cu prilejul unei reuniuni online. „Cerem încă o dată Rusiei să explice mărimea, structura şi scopul acestei activităţi„, a spus ea, menţionând că explicaţia exerciţiilor de teren nu este suficientă.
Masarea de trupe ruseşti la frontiera cu Ucraina alimentează îngrijorările privind o nouă acutizare a tensiunilor în regiune.
Citeşte şi Traian Băsescu: „Nici SUA, nici NATO, nici România, nici UE nu vor trage un glonţ pentru Ucraina”
Continuing the last few days 🇷🇺 continues to move military forces towards the border regions of 🇺🇦 as well as to Crimea. And 🇷🇺 failed to show up to @OSCE meeting to discuss the issue. There is no doubt that they are moving all these forces with a purpose. pic.twitter.com/LyMxvB96gH
— Carl Bildt (@carlbildt) April 11, 2021