CORONAVIRUS. „A murit. S-a cerut să fie dus undeva la un ATI, nu a avut loc nicăieri, pentru că nu sunt locuri. Cei de la Turda, spre exemplu, cer şi ei paturi peste tot. Omul a fost pus pe oxigen, numai că a avut multe comorbidităţi (…), trebuia intubat”, a explicat Budescu.
Potrivit sursei citate, Spitalul Municipal din Mediaş are secţie ATI unde există şase paturi, dar acestea sunt pentru pacienţii care nu sunt infectaţi cu noul coronavirus şi nu sunt pregătite suficient pentru bolnavii cu COVID-19.
Directorul DSP Sibiu a anunţat că Spitalul Municipal din Mediaş face pregătiri pentru ca de luni să aloce trei paturi ATI pentru pacienţii COVID-19.
Întrebat ce şanse de supravieţuire avea acest pacient COVID-19 care nu a mai apucat să fie intubat într-un ATI, Gabriel Budescu a spus că şansele erau destul de mici.
„85% din pacienţii care sunt la ATI intubaţi se duc. Cam asta este şansa, care este foarte mică”, a afirmat el.
Potrivit directorului DSP Sibiu, vineri a decedat un pacient cu COVID-19 în Secţia ATI de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, unde sunt în total 12 paturi pentru bolnavii infectaţi cu noul coronavirus şi toate sunt ocupate în acest moment. Rata de vindecare de COVID-19 la ATI în Sibiu este, în medie, de doi pacienţi, în timp ce zece mor.
„La 12 paturi, dacă doi (pacienţi – n.r.) se ridică şi părăsesc ATI-ul pe picioare şi aceştia sunt cei care sunt pacienţi mai tineri, care sunt vânjoşi şi care pot să treacă peste, dar este foarte greu”, a subliniat Gabriel Budescu.
Pacienţii cu COVID-19 care sunt internaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi au nevoie urgentă să fie intubaţi, neavând loc liber la Secţia ATI, aşteaptă să fie transferaţi la alte spitale din ţară, potrivit prefectului Mircea Creţu şi directorului spitalului, Liliana Coldea.
Situaţia epidemiologică în judeţul Sibiu s-a înrăutăţit vineri, când au fost raportate şi patru cazuri de copii bolnavi de COVID-19, în Secţia ATI de la Spitalul de Pediatrie, toţi având comorbidităţi şi unul fiind intubat.
Citeşte şi .
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis vineri că şi în municipiul Sibiu devine obligatorie purtarea măştii şi unităţile de învăţământ vor desfăşura cursurile doar online, începând de sâmbătă, timp de 14 zile, după ce s-a înregistrat o rată de infectare cu noul coronavirus de 3,24 la mia de locuitori, informează Prefectura.
DSP Sibiu a anunțat astăzi că la nivelul județului Sibiu 90% din capacitatea de internare pentru pacienții infectați cu SARS CoV-2 este deja ocupată și că se caută soluții pentru identificarea de noi spații. „Discuțiile se poartă pentru mărirea capacității. Sper ca de luni se vor deschide porțile spitalului din Mediaș pentru cazurile pozitive. Suntem în discuție cu cei de acolo pentru ca o parte din saloane să fie cu destinație ATI”, a precizat dr. Adela Morar, director adjunct al Direcției de Sănătate Publică a Județului.
Primul spital care nu mai are loc pentru pacienţi. Trei pacienţi cu COVID au fost transportaţi cu elicopterul la alte unităţi
Oficialul susține că se așteaptă modificarea Ordonanței 136, astfel încât medicii de familie să poată prelua cazurile asimptomatice sau cele ușoare de Covid – 19. „Începând din acel moment, o mare parte din cazurile asimptomatice și cazurile ușoare vor putea fi monitorizate de medicii de familie, astfel încât să fie o gură de oxigen pentru spitale”, a precizat doctorul.
Pentru găsirea de noi doctori infecționiști care să fie angajați la Spitalul Clinic Județean nu sunt prea multe soluții. „Solicitări au fost tot timpul făcute la nivel național la domnul doctor Raed Arafat, pentru a găsi o soluție. La nivelul județului nu beneficiem de personal suplimentar”, a precizat Adela Morar.
„Dacă situația epidemiologică va avea același trend, din păcate niciun sistem sanitar din lume nu va putea rezista tot timpul. Prevenția este cea mai bună măsură în acest moment” – prefectul Mircea Crețu
Toate paturile de la ATI sunt ocupate
Astăzi, la ora 08:00 erau spitalizate un număr de 282 de persoane, în județ, dintre care 12 adulți pe ATI și 4 minori. Capacitatea maximă a paturilor la ATI este de 12, iar în cazul minorilor, aceasta este de șase.
În județul Sibiu, de la debutul pandemiei au fost confirmate pozitiv în urma testării SARS CoV-2, 4.087 de persoane, dintre care 3848 adulți și 239 copii. Au fost vindecate 2.353 de persoane, iar 167 persoane au decedat, din rândul celor confirmate pozitiv.
Municipiul Sibiu intră oficial în scenariul roșu – Lista completă a restricțiilor
Municipiul Sibiu a depășit rata de infectare de 3 la mia de locuitori și a ajuns la 3,24. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, întrunit în ședință extraordinară, a hotărât trecerea orașului în scenariul roșu. Acest lucru vine la pachet cu o serie de noi restricții impuse cetățenilor. Acestea sunt valabile din data de 24 octombrie până în 6 noiembrie 2020.
Cea mai importantă și cu cel mai mare impact este închiderea școlilor și grădinițelor și trecerea la învățământul online. Acest lucru se va întâmpla de luni.
De asemenea, purtarea măștii de protecție devine obligatorie în toate spațiile publice deschise, deci inclusiv pe stradă. Restaurantele, cafenelele, pub-urile, vor fi închise la interior, dar terasele vor rămâne deschise.
Petrecerile, nunțile și botezurile sunt și ele interzise. În cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, din data de 23 octombrie a.c. s-a analizat situația epidemiologică la nivelul județului Sibiu și s-a adoptat Hotărârea nr. 64/2020 care prevede o serie de măsuri de prevenire și limitare a răspândirii virusului SARS CoV-2.
CJSU a aprobat Hotărârea nr. 64/2020 care cuprinde următoarele:
Art. 1 (1) La nivelul UAT Sibiu (Municipiul Sibiu), UAT Şelimbăr (Sat Şelimbăr şi Sat Veştem) şi UAT Arpaşu de Jos (Sat Arpaşu de Jos), incidenţa cumulată a cazurilor în ultimile 14 zile este mai mare de 3/1000 de locuitori, iar la nivelul UAT Ocna Sibiului (Oraş Ocna Sibiului), UAT Sălişte (Sat Galeş), UAT Gura Râului (Sat Gura Râului), UAT Brădeni (Sat Retiş), incidenţa cumulată a cazurilor în ultimile 14 zile este mai mare de 1,5/1000 de locuitori.
(2) În conformitate cu prevederile art. 3, alin. (2) din Anexa 2 la H.G. 856/2020, pentru o perioada de 14 zile, începând cu data de 24.10.2020, ora 00:00 până la data de 06.11.2020, ora 24:00, se va institui obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, pe teritoriul UAT Sibiu (Municipiul Sibiu), UAT Şelimbăr (Sat Şelimbăr şi Sat Veştem) şi UAT Arpaşu de Jos (Sat Arpaşu de Jos), prezente în toate spaţiile publice deschise.
* Se vor excepta de la această măsură copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.
(3) În conformitate cu prevederile art. 3, alin. (3) din Anexa 2 la H.G. 856/2020, pentru o perioada de 14 zile, începând cu data de 24.10.2020, ora 00:00 până la data de 06.11.2020, ora 24:00, pe teritoriul UAT Sibiu (Municipiul Sibiu), UAT Şelimbăr (Sat Şelimbăr şi Sat Veştem) şi UAT Arpaşu de Jos (Sat Arpaşu de Jos), administratorii/proprietarii spaţiilor publice deschise afişează la loc vizibil informaţii privind obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile respective.
Art. 2 În conformitate cu prevederile art. 1, alin. (6) din Anexa 3 la H.G. 856/2020, pentru o perioada de 14 zile, începând cu data de 24.10.2020, ora 00:00 până la data de 06.11.2020, ora 24:00, pe teritoriul UAT Sibiu (Municipiul Sibiu), UAT Şelimbăr (Sat Şelimbăr şi Sat Veştem) şi UAT Arpaşu de Jos (Sat Arpaşu de Jos), organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte este interzisă, iar pe teritoriul UAT Ocna Sibiului (Oraş Ocna Sibiului), UAT Sălişte (Sat Galeş), UAT Gura Râului (Sat Gura Râului), UAT Brădeni (Sat Retiş), este permisă cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului.
Art. 3 În conformitate cu prevederile art.1, alin. (7) din Anexa 3 la H.G. 856/2020, pentru o perioada de 14 zile, începând cu data de 24.10.2020, ora 00:00 până la data de 06.11.2020, ora 24:00, pe teritoriul UAT Sibiu (Municipiul Sibiu), UAT Şelimbăr (Sat Şelimbăr şi Sat Veştem), UAT Arpaşu de Jos (Sat Arpaşu de Jos), UAT Ocna Sibiului (Oraş Ocna Sibiului), UAT Sălişte (Sat Galeş), UAT Gura Râului (Sat Gura Râului) şi UAT Brădeni (Sat Retiş), organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tipul drive–in sunt interzise.
Art. 4 (1) În conformitate cu prevederile art.6, alin. (1) din Anexa 3 la H.G. 856/2020, pentru o perioada de 14 zile, începând cu data de 24.10.2020, ora 00:00 până la data de 06.11.2020, ora 24:00, pe teritoriul UAT Sibiu (Municipiul Sibiu), UAT Şelimbăr (Sat Şelimbăr şi Sat Veştem) şi UAT Arpaşu de Jos (Sat Arpaşu de Jos), activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi /sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor este interzisă, iar pe teritoriul UAT Ocna Sibiului (Oraş Ocna Sibiului), UAT Sălişte (Sat Galeş), UAT Gura Râului (Sat Gura Râului), UAT Brădeni (Sat Retiş), activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi /sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6,00 – 23,00.
(2) În situaţia în care activitatea operatorilor economici prevăzuţi la alin.(1) care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, este restricţionată sau închisă, se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective.
Art. 5 În conformitate cu prevederile art.6, alin. (2) din Anexa 3 la H.G. 856/2020, pentru o perioada de 14 zile, începând cu data de 24.10.2020, ora 00:00 până la data de 06.11.2020, ora 24:00 pe teritoriul UAT Sibiu (Municipiul Sibiu), UAT Şelimbăr (Sat Şelimbăr şi Sat Veştem) şi UAT Arpaşu de Jos (Sat Arpaşu de Jos), activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă doar pentru persoane cazate în cadrul acestor unităţi, iar pe teritoriul UAT Ocna Sibiului (Oraş Ocna Sibiului), UAT Sălişte (Sat Galeş), UAT Gura Râului (Sat Gura Râului), UAT Brădeni (Sat Retiş), este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 06,00 – 23,00.
Art. 6 În conformitate cu prevederile art. 9, alin. (2) din Anexa 3 la H.G. 856/2020, pentru o perioada de 14 zile, începând cu data de 24.10.2020, ora 00:00 până la data de 06.11.2020, ora 24:00, pe teritoriul UAT Sibiu (Municipiul Sibiu), UAT Şelimbăr (Sat Şelimbăr şi Sat Veştem) şi UAT Arpaşu de Jos (Sat Arpaşu de Jos), activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc este interzisă, iar pe teritoriul UAT Ocna Sibiului (Oraş Ocna Sibiului), UAT Sălişte (Sat Galeş), UAT Gura Râului (Sat Gura Râului), UAT Brădeni (Sat Retiş),, este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului.
Art. 7. Instituţiile cu atribuţii în prevenirea şi combaterea pandemiei cu COVID-19 îşi vor intensifica măsurile de supraveghere şi control pe teritoriul UAT Sibiu (Municipiul Sibiu), UAT Şelimbăr (Sat Şelimbăr şi Sat Veştem), UAT Arpaşu de Jos (Sat Arpaşu de Jos), UAT Ocna Sibiului (Oraş Ocna Sibiului), UAT Sălişte (Sat Galeş), UAT Gura Râului (Sat Gura Râului) şi UAT Brădeni (Sat Retiş).
Art. 8. Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu, Şelimbăr, Arpaşu de Jos, Ocna Sibiului, Sălişte, Gura Râului şi Brădeni vor informa populaţia localităţilor prin orice mijloace despre măsurile dispuse (afişarea în locuri vizibile a hotărârii, postare pe site, etc.).
Numărul total al cazurilor de COVID-19 a trecut de 200.000 după ce Grupul de Comunicare Strategică a anunţat vineri 5.028 de noi cazuri de infectare cu SARS-COV-2 – cel mai mare bilanţ zilnic de la declanşarea pandemiei. În ultimele 24 de ore a fost prelucrate 35.351 de teste. De asemenea, s-au înregistrat şi 82 de decese, bilanţul fiind de 6.245. În prezent, 782 de persoane sunt internate la Terapie Intensivă. Bucureştiul, care a trecut duminică de pragul de 3 în ceea ce priveşte incidenţa cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile raportate la mia de locuitori, înregistrează o creştere a acestui indicator, la 3,33.
Olanda va transfera pacienţi cu COVID-19 în Germania
Probleme şi la alţii. Sistemul spitalicesc olandez se află sub o presiune tot mai mare din cauza internărilor cu COVID-19 după ce numărul de noi contagieri a crescut vertiginos în ultima săptămână, asociaţia spitalelor din această ţară anunţând că se aşteaptă să transfere o parte a pacienţilor în Germania în următoarele două zile, informează Hotnews.
Potrivit sursei citate, aproape jumătate paturile secţiilor de terapie intensivă sunt ocupate de pacienţi cu COVID-19, a declarat preşedintele LNAZ, asociaţia spitalele din Olanda.
„Şi cu siguranţă nu întrevedem un sfârşit [al situaţiei]”, a adăugat acesta.
Numărul de noi infecţii raportate joi a ajuns la un nou record de 9.271 de contagieri, potrivit Institutului pentru Sănătate Publică din Olanda.