„Am susţinut foarte clar că avem două mari probleme legate de această propunere: prima legată de paragraful 45 al documentului, care stabileşte o legătură între alocările viitoare pentru politica de coeziune şi rata de absorbţie din perioada 2007-2011”, a afirmat Orban, într-o conferinţă de presă la Bruxelles, la finalul reuniunii Consiliului Afaceri Generale.
El a subliniat că această menţiune afectează „strict” România, adăugând că i-a transmis lui Van Rompuy că este discriminatorie şi inacceptabilă pentru România atât la nivel politic, cât şi din punct de vedere tehnic. „E pur şi simplu discriminatorie la adresa unui stat membru şi este incorectă, din moment ce aplici un algoritm, el trebuie aplicat identic pentru toate statele membre. Nu aplici un algoritm şi după aia mai vii cu o altă formulă ca să-i tai unui stat membru o sumă importantă pentru că tu consideri că e mult prea mare creşterea de alocări pentru România raportat la celelalte state membre”, a explicat ministrul Leonard Orban.
Potrivit lui Orban, o altă a doua mare problemă ridicată de el în discuţia cu Van Rompuy s-a referit la convergenţa plăţilor directe pentru fermieri aferente Politicii Agricole Comune. „Am spus foarte clar că, în momentul de faţă, aşa cum arată această propunere, convergenţa plăţilor directe este profund nesatisfăcătoare pentru România, practic sumele alocate descresc şi în plus perioada de tranziţie creşte de la patru la şase ani. Pe propunerea anterioară perioada de tranziţie începea din 2014 şi ţinea până în 2017, dura patru ani şi sumele ajungeau la maximul pe care puteau să-l primească fermierii români, de circa 220 de euro pe hectar. În momentul de faţă, propunerea e cu o prelungire la şase ani, există incertitudini referitoare la ce se va întâmpla în perioada de tranziţie, există, de asemenea, acest nivel al plăţilor care este foarte scăzut pentru fermierii români raportat la media europeană”, a evidenţiat ministrul Afacerilor Europene.
El a spus că a ridicat şi alte prevederi pentru care România are reţineri în a le accepta, referindu-se la scăderea ratei de cofinanţare la 75% faţă de nivelul actual de 85%, reducerea prefinanţărilor la 2% faţă de nivelele actuale de 7% pentru PAC şi 9% pentru Politica de Coeziune, dar şi faptul că propunerea Van Rompuy nu mai permite eligibilitatea TVA pentru unele proiecte.
„Am fost extrem de clar în ideea de a-i permite preşedintelui Consiliului European să cunoască foarte exact care este poziţia României, care-i marja de manevră a României pe aceste puncte şi în general pe toate punctele care au fost ridicate”, a concluzionat Orban.
Potrivit acestuia, reprezentanţii statelor membre i-au prezentat foarte clar nemulţumirile lui Van Rompuy, la dineul de lucru de luni seara, „mai diplomatic sau mai puţin diplomatic”, iar ţări ca Franţa, Portugalia şi Spania au insistat de asemenea că propunerea preşedintelui Consiliului European este „inacceptabilă”.
Divergenţele între opiniile celor două tabere, grupul „better spending” şi grupul „Prietenii Coeziunii”, rămân în continuare la nivelul de sute de miliarde de euro, a punctat Orban.
De asemenea, Andreas Mavroyiannis, ministrul afacerilor europene al Ciprului, ţara care deţine preşedinţia Consiliului UE, a declarat marţi, la finalul reuniunii CAG, că în ciuda divergenţelor de opinii privind cadrul financiar 2014-2020, „toate statele membre au declarat angajamentul privind finalizarea negocierilor până la sfârşitul săptămânii şi şi-au manifestat dorinţa de a negocia”.
„Toţi trebuie să ne arătăm acum dorinţa de găsi compromisul. Credem că un acord este încă posibil. Dosarul este acum în mâinile liderilor la Consiliului European”, a spus Mavroyiannis, care a arătat că problema Politicii de Coeziune este nodul principal al negocierilor.
Oficialul cipriot a ţinut însă să puncteze că grupul contributorilor neţi la bugetul UE nu poate fi ignorat. „Trăim în realităţi politice, dacă nu convingem aceste ţări să dea mai mult, trebuie să ne descurcăm cu mai puţin şi să operăm reducerile necesare”, a spus el.
Totodată, Mavroyiannis a precizat că Van Rompuy a înţeles după reuniunea CAG că trebuie să facă nişte redistribuiri în propunerea sa. „Cred că este normal ca după ce a ascultat opiniile exprimate de toate statele membre să îl revizuiască ţinând cont de aceste opinii. Părerea mea este că el crede că nu este foarte departe de compromis şi este nevoie să facă unele redistribuiri”, a mai spus ministrul cipriot.
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a participat, marţi, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale al UE, agenda întâlnirii fiind dominată de problematica viitorului cadru financiar multianual al Uniunii Europene 2014-2020, tema Consiliului European excepţional convocat în 22-23 noiembrie.