Sindicaliştii îi cer demisia ministrului Muncii: Are un comportament sfidător

Federaţia Sindicatelor din Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale cer demisia ministrului Muncii deoarecea aceasta ignoră dialogul pentru rezolvarea problemelor din sistem. Mai mult, sindicaliştii o acuză pe Violeta Alexandru că este preocupată doar de imaginea proprie. 
Filip Stan
26 oct. 2020, 07:25
Sindicaliştii îi cer demisia ministrului Muncii: Are un comportament sfidător

Luni, 19 octombrie 2020, pe un fond al lipsei de dialog între Federaţia Sindicatelor din Ministerul Muncii şi ministrul Muncii, Violeta Alexandru, sindicatele din cadrul instituţiilor MMPS au recurs la un protest de tip grevă japoneză, protest ce a continuat pe tot parcursul săptămânii, informează Agerpres. 

Potrivit sursei citate, după cum se stipulează şi în Codul muncii, art. 8: „(1) Relaţiile de muncă se bazează pe principiul consensualităţii şi al bunei-credinţe. (2) Pentru buna desfăşurare a relaţiilor de muncă, participanţii la raporturile de muncă se vor informa şi se vor consulta reciproc, în condiţiile legii şi ale contractelor colective de muncă”, principiile consensualităţii şi bunei-credinţe ar trebui să guverneze raporturile între părţi.

„Doamna ministru continuă să ignore orice principiu, ignoră dialogul, încălcând grav dispoziţiile legislaţiei muncii, afişând un comportament sfidător la adresa angajaţilor prin încălcarea valorilor morale, un comportament care produce efecte negative în planul relaţiilor sociale”, spun sindicaliştii.

Ei susţin că repetatele solicitări adresate ministrului Muncii au rămas fără soluţii. Mai mult, încă de la preluarea mandatului, ministrul Muncii ”a manifestat un total dezinteres faţă de dificultăţile întâmpinate de cele patru instituţii ce formează Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale în asigurarea activităţii, axându-se doar pe o dorinţă proprie, fără o analiză susţinută/reală, de a desfiinţa instituţii, preferând să obţină astfel capital de imagine în detrimentul rezolvării problemelor”.

„Pentru o reală informare, la acest moment Inspecţia Muncii îşi desfăşoară activitatea cu un efectiv de sub 2.000 de angajaţi pe întreg teritoriul României, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă are o structură în teritoriu bazată pe aproximativ 1.700 de angajaţi, Casa Naţională de Pensii Publice cu structura teritorială gestionează peste 5 milioane de pensii cu aproximativ 3.200 de angajaţi şi Agenţia Naţională pentru Prestaţii şi Inspecţie Socială cu structura teritorială au împreună aproximativ 1.300 de angajaţi. Atragem încă o dată atenţia că, în lipsa unor soluţii pentru deblocarea ocupării posturilor vacante, deficitul mare de personal poate duce la blocarea activităţii în instituţii”, se precizează în comunicat.

Citeşte şi Ministrul Muncii anunţă indemnizaţii pentru părinţi şi unde nu este scenariu roşu. În ce condiţii se acordă

Un ministru al Muncii care încalcă cu lejeritate legislaţia ce stă la baza dialogului instituţional, manifestă dispreţ/dezinteres faţă de problemele unui sistem public care se adresează prin serviciile prestate întregii populaţii trebuie să-şi dea demisia din poziţia de înalt funcţionar de stat, consideră angajaţii ministerului.

În principalele revendicări formulate şi prezentate public de Federaţia Sindicatelor din Ministerul Muncii, sunt solicitări ce trag un mare semnal de alarmă, nerezolvarea lor va îngreuna şi mai mult activitatea instituţiilor mult criticată de actualul ministru.

„Ca ministru al Muncii, a nu expune opiniei publice realitatea din instituţiile subordonate ministerului este sub datoria morală şi din aceste motive solicităm demisia doamnei Victoria-Violeta Alexandru din funcţia de ministru al Muncii”, au completat sindicaliştii.

DailyBusiness
Ratele românilor, în pericol să crească iar? Anunțul BNR
Spynews
Lambada a născut! Prima dragoste a lui Tzancă Uraganu l-a făcut tată din nou
Bzi.ro
Ce salarii au chefii de la MasterChef 2024. Cine primește cei mai mulți bani
Fanatik.ro
Planta pe care e bine să o plantezi la final de septembrie. Vei avea flori colorate întreaga vară, dar și o grădină mai frumoasă
Capital.ro
Noua super funcție a lui Klaus Iohannis. Postul pe care îl poate ocupa din 2025
Playtech.ro
Ioana Năstase, apariție spectaculoasă la 50 de ani. Are o siluetă de vis, zici că e o adolescentă
DailyBusiness
Ploile mătură România! Anunț major al meteorologilor
Adevarul
Fost consilier prezidențial la Kremlin: ”Când Putin va pleca, întregul sistem politic va fi distrus și se va ajunge la o situație de haos”
Spynews
Poliția Română cere ajutorul cetățenilor pentru găsirea incendiatorului din Parlament. Cum arată bărbatul / FOTO
Spynews
Ce relație are Mira cu soacra ei. Cântăreața a rămas surprinsă când a văzut cum a așteptat-o mama lui Levi Elekes | VIDEO
Evz.ro
De ce a dat-o Pepe în judecată pe Raluca Pastramă
Ego.ro
Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO
Prosport.ro
FOTO. Bernadette Szocs, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate
wowbiz.ro
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Cancan.ro
Nelson Mondialu ZGUDUIE showbizul! A rupt tăcerea despre Liana, după nunta lui Livian: „E fata mea adoptată”
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
kanald.ro
Cod galben de ploi torențiale și vijelii până joi, 19 septembrie. Sunt vizate 9 județe
Capital.ro
Stare de alertă în capitala Ungariei! Dunărea a ieșit din matcă la Budapesta
StirileBZI
Se dau 500 de lei în plus la al 13-lea salariu! Banii intră în cont în decembrie 2024, de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă voleibalistă din lume, în costum de baie
stirilekanald.ro
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
substantial.ro
Explozie majoră la un depozit de rachete în regiunea Tver, Rusia
MediaFlux
DISPARE ORA de IARNĂ! S-A VOTAT în UE!
Shtiu.ro
De unde vine expresia 'a da milităria jos din pod'! Nu te-ai fi gândit!