Ce se întâmplă cu dozele de vaccin Johnson & Johnson care au ajuns în România. Până când Agenţia Europeană a Medicamentului va decide dacă serul Johnson&Johnson este sigur şi nu pune în pericol sănătatea oamenilor, autorităţile din România au decis să depoziteze cele 60.000 de doze de vaccin la Institutul Cantacuzino din Capitală.
Vaccinul Johnson & Johnson a ajuns miercuri dimineaţă în România.
”În această dimineaţă, în jurul orelor 6.40, au intrat în ţară primele 60.000 de doze de vaccin Johnson&Johnson, prin Punctul de Trecere al Frontierei Nădlac II. Menționăm că, până în prezent, în Uniunea Europeană au fost autorizate patru vaccinuri împotriva COVID-19: Comirnaty (Pfizer), Moderna, Vaxzevria (AstraZeneca) și Janssen (Johnson&Johnson)”, transmitea Comitetul Naţional de Coordonare a Vaccinării.
După ce au fost raportate şase cazuri de tromboză şi un deces în SUA, Agenţia americană a medicamentului a recomandat suspendarea folosirii serului de la Johnson&Johnson.
Agenţia Europeană a Medicamentului urmează să decidă dacă acesta pune în pericol viaţa oamenilor. Până atunci, autorităţile din România au decis să păstreze serul în depozitul de la Institutul Cantacuzino.
Johnson & Johnson ar fi trebuit să trimită Uniunii Europene 55 milioane de doze. Compania americană a transmis că va ”întârzia livrarea” până la clarificarea situației.
“Avem acum peste 27 de milioane de europeni vaccinați complet, iar aceasta este o veste bună. Dar, după cum vedem în anunțul Johnson & Johnson, există încă mulți factori care pot perturba programele de livrare planificate ale vaccinurilor. Iată de ce, mă bucur să anunț, că am ajuns la un acord cu BioNTech-Pfizer pentru a accelera încă o dată livrarea vaccinurilor. 50 de milioane de doze suplimentare de vaccinuri BioNTech Pfizer vor fi livrate în al doilea trimestru începând cu luna aprilie”, a transmis Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene.
Un bărbat din statul Virginia, SUA, a făcut vaccinul anti-Covid Johnson&Johnson, care se face într-o singură doză, pe 6 martie, iar patru zile mai târziu a început să simtă mâncărimi la subrat, care în curând s-a transformat într-o erupţie pe tot corpul.
Lui Richard Terrell, 74 de ani, i s-au umflat mâinile şi picioarele, iar pielea i s-a înroşit, a crăpat şi i s-a decojit la câteva zile după ce a fost injectat cu doza unică de vaccin anti-Covid Johnson&Johnson.
Bărbatul a ajuns mers la dermatolog, care l-a trimis direct la Camera de Urgenţă, unde doctorii au diagnosticat simptomele ca fiind un efect advers rar al vaccinului Johnson&Johnson. CDC (Centrul de Prevenţie şi Control al Bolilor) a întocmit un raport, dar atât medicii care l-au tratat, cât si Richard Terrell spun că vaccinul merită făcut, chiar în ciuda reacţiei neaşteptate.
Reacţia adversă a semănat pe alocuri cu iritaţia obişnuită ce apare în zona înţepăturii, dar roşeaţa a fost mult mai extinsă şi a evoluat până când pielea a început să cadă. În plus, înroşirea din zona înţepăturii care apare în mod obişnuit după vaccinare trece în maximum câteva zile, pe când Richard Terrell a ajuns la spital după două săptămâni, scrie DailyMail.