Vlad Voiculescu îl acuză pe premierul Florin Cîţu că acționat la ordinul oamenilor din sistem, că nu cunoaște realitatea pandemiei, însă a favorizat ”specialii sistemului”.
”Am crezut, de asemenea, că premierul numit din partea unei coaliții nu va folosi forța pe care i-am dat-o pentru rațiuni care țin de cariera sa politică. Am crezut că premierul va respecta transparența, dar m-am înșelat!
Am crezut că am ieșit din epoca epoleților, a generalilor, a specialilor. M-am înșeleat!
Au fost ciocniri de mentalități! Vaccinarea este una dintre ele: am insistat ca vaccinarea să fie făcută mai întâi pentru bătrâni și bolnavi, dar a fost decizia altcuiva să fie altfel. Nu am crezut că vom avea mai multe centre închise pentru speciali, dar uite că s-a întâmplat. Când am arătat aceste lucruri public, am avut parte de o investigație a Corpului de Control a premierului. Ne-am pomenit cu un Corp de Control care a aruncat în spațiul public acuzații nemaiîntâlnite de altfel în lumea civilizată. Premierul a dat un semnal către orice om din administrația publică: dacă vrei să aperi interesul public, dacă vrei transparență, trebuie să te temi. Dacă deranjezi, dacă dai informații care deranjează oamenii din sistem, atunci aceștia vor veni peste tine!
Premierul României discutând aproape niciodată cu Ministerul Sănătății, premierul României lansând cifre, targheturi fără să se consulte cu nimeni. Premierul României devenind primul epidemiolog al țării, premierul României vorbind despre lucruri pe care nu le înțelegea și fără să se consulte cu specialiștii, cu medicii sau cu epidemiologii precum doamna Andreea Moldovan.
Din punctul meu de vedere, Florin Cîțu nu este premierul de care România are nevoie și asta din perspectiva celor întâmplate recent, care arată o lipsă de maturitate politică, dar arată și felul în care dumnealui înțelege să ia decizii care să pună în pericol însăși guvernarea. (…)Ce a fost pentru mine șocant este că n-am avut nici măcar o discuție” , a spus fostul ministru al Sănătăţii.
Fostul ministru a explicat că în sistemul de Sănătate ar exista puternice influențe din spectrul politic prin prisma numirilor făcute la diverse instituții.
„Vorbim de reforme consistente in sanatate, de reforma managementului sanaitar, de un amplu proiect de digitalizare in sistemul sanitar, de investitii pentru cabinetele de familie.
Vorbim de 2,6 miliarde de euro investiții in spitalele publice. Am adus la cnaas un om integru, cu doctorat in Marea Britanie. Am scos la concurs la concurs toate posturile de directori de la casele teritoriale.
Evident ca au fost suparari. La fiecare pas in sistemul de sănătate, in orice institutie, la orice pas găsești oameni puși de un partid sau altul. Cand zic pusi, zic fara concurs. O buna parte din posturi din spitale, de la casele se santate, sunt aomeni poltiici. Ei fiind pusi politic raspuns la apeluri politice”, a explicat Voiculescu.
Fostul demnitar a prezentat si o serie de măsuri luate de acestea n timpul mandatului.
„Am stabilit verificare la riscurile seismice, la riscurile energetice.
Am demarat înființarea unei agenții pentru dezvoltarea infrastructurii din sanatate. Nu putem cu actuala structura din MS sa construim spitale.
Trebuie construită o echipa, o organizație ce poate implementa proiecte. Am demarat proiecte pentru centre de arși din banca mondială, ce au fost duse mai departe.
Am alocat bugete pentru dotare spitalelor de arsi.
Am asigurat resurse pentru testarea in școli și mai nou in farmacii. Ieri a fost votat in guvern o OUG pentru vaccinarea in cabinetele de familie. Avem nevoie de medici de familie.
Am eliminat plafonul la norma de hrană, el ramanand la latitudinea managerilor, pentru ca pacienții să nu mai fie infometati in spitale. ASpectul hranei in spitale era un alt motiv de umilire a pacienților.
Vaccinul gripal l-am făcut pentru toata lumea.
Pacienții vor gasi in farmacii si spitale medicamentele de care au nevoie. Ast e mzia si ce s-a discutat cu OMS: Am asigurat ca medicamente ca Eutyrox sa fie disponibile.
Am reevaluat situația stocurilor de la unifarm si am identificat medicamentele cu termen scurt si am început distribuirea lor in spitale.
Am suplimentat pana la 1687 paturile in sistemul ATI”, a mai spus Voiculescu.