Vaccinul a fost dezvoltat inițial împotriva tuberculozei, însă se preconizează a fi eficace și împotriva altor infecții virale cum ar fi coronavirusului. Acesta a primit aprobarea Administraţiei Naţionale a Medicamentelor, Alimentelor şi Dispozitivelor Medicale (ANMAT) din Argentina pentru desfăşurarea de teste clinice, conform AGERPRES.
Citește și: Oficiali UE: Dozele de vaccin COVID vor fi insuficiente populaţiei până în anul 2022
Studiul va fi ”double-blind” cu placebo și va dura nouă luni. Scopul acestuia este de a evalua eficacitatea vaccinului RUTI în prevenirea infectării și diminuării ratei de mortalitate provocată de infecția cu coronavirus în rândul personalului sanitar.
Vaccinul a fost dezvoltat de dr. Pere-Joan Cardona, de la Serviciul de Microbiologie din Can Ruti.
În cazul în care va fi eficient, vaccinul RUTI ar putea sta la baza unor vaccinuri antivirale cu spectru larg, datorită mecanismului alternativ la generarea de anticorpi pe care îi produce vaccinarea clasică.
De asemenea, vaccinul ar putea fi folosit pentru întărirea imunității la categoriile de populație care nu răspund la vaccinurile specifice sau complementar la vaccinurile care generează anticorpi, cum ar fi cel dezvoltat împotriva COVID.
Compania RUTI Immune a demarat deja procedurile pentru ca dozele să poată ajunge în Argentina unde vor fi administrate unui număr de 369 de angajaţi din diferite centre sanitare.
De asemenea, conform companiei, vaccinul va putea fi testat și în Spania în cadrul unui test clinic, similar celui din Argentina.