Iohannis a anunţat că a avut o întâlnire cu „premierul Ludovic Orban și cu miniștrii cu atribuții în fondurile europene pentru a vedea stadiul pregătirii Planului național de redresare și reziliență”.
„După cum știți, am obținut circa 80 miliarde euro, fonduri europene destinate României pentru următorii 9 ani. O parte importantă din aceste fonduri, peste 30 miliarde euro, o vom folosi pentru a accelera revigorarea economică post-pandemie. Acest plan va trebui aprobat de Comisia Europeană cel mai târziu până în aprilie 2021 și vor exista anumite condiții în utilizarea fondurilor. Este vorba în principal de asigurarea reformelor structurale, de tranziție climatică. Toate acestea sunt necesare pentru a permite economiei să se dezvolte durabil. Fondurile la care mă refer, pe lângă cele accesate în mod normal, reprezintă o oportunitate istorică de a moderniza România cu autostrăzi, programe de digitalizare etc. Sunt fonduri care vor permite investiții majore în educație și sănătate”, a precizat Klaus Iohannis, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Cotroceni.
Preşedintele s-a arătat încrezător că „aceste proiecte vor avea consecințe bune palpabile pentru români”
„Avem 12 direcții prioritare: sănătate, educație, digitalizare, transport durabil, combaterea schimbărilor climatice, protecția mediului, energie, efeciență energetică, mediul de afaceri etc. Aceste domenii sunt grupate pe 3 piloni principali ai Planului național și anume: tranziția verde, servicii publice și valorificarea patrimoniului și competitivitate economică și reziliență. Când spun că am încredere că guvernul actual poate obține banii puși la dispoziție, mă bazez pe fapte, nu pe opinii.
Atragerea de fonduri europene este deja peste alte guverne. Sumele atrase de România din fonduri europene însumează 4,1 miliarde euro. Într-un singur an, rata absorbției a trecut de la 32% la 46%.
Vă dau ca exemple de proiecte realiate linia de metrou Drumul Taberei și conexiunea feroviară Gara de Nord – Otopeni.
Tot în acest an cu eforturi semnificative, au fost deblocate proiecte majore de infrastructură – ausotrada Sibiu-Piteşti, Autostrada Transilvania, drumul expres Craiova – Piteşti, Centura Bucureştiului.
Acestea sunt doar o parte din obiectivele majore de infrastructură a căror finanţare a fost deblocată”, a explicat Klaus Iohannis.