Conform cercetătorilor, vaccinul vizează părți specifice ale virusului care nu sunt afectate de această mutație.
”Credem că mutaţia nu va afecta eficacitatea vaccinului, întrucât vaccinul vizează părţi specifice ale virusului care nu sunt afectate de această mutaţie, explică cercetătoarea Emma Hodcroft, de la Universitatea din Basel.
De asemenea, cercetătorii susțin că modificarea genetică suferită de noul coronavirus nu a crescut capacitatea de transmitere şi nici severitatea bolii.
Autorii studiului susțin că mutația spanioală nu este cea care a provocat al doilea val al pandemiei de coronavirus, ci faptul că guvernele europene au luat măsuri tardive, în contextul în care toamna favorizează transmiterea virusurilor.
”Oamenii se întâlnesc în spaţii interioare, închid uşile, aerisesc mai puţin şi pornesc căldura, toate acestea permiţând virusului să se deplaseze mai uşor prin aer”, explică Emma Hodcroft, care consideră că explozia cazurilor de Covid-19 din ultima vreme este mai degrabă rezultatul intensificării călătoriilor şi contactelor între oameni.
Coronavirusul SARS-CoV-2, care provoacă boala COVID-19, are sute de mutaţii, iar una dintre ele, frecvent întâlnită pe durata celui de-al doilea val al pandemiei cu care se confruntă în prezent Europa, a apărut prima oară în Spania, potrivit unui studiu publicat joi şi care a fost realizat de cercetători spanioli şi elveţieni, relatează EFE.
Analizele realizate de Universitatea din Basel, Şcoala Politehnică Federală din Zurich şi consorţiul spaniol SeqCovid-Spain, alături de Centrul Superior de Investigaţii Ştiinţifice (CSIC), au concluzionat că noua tulpină virală provine din Spania şi s-a extins în ultimele luni în Europa şi în alte regiuni ale lumii.