Măsură controversată în Noua Zeelendă: Fumatul INTERZIS pentru persoanele născute după 2004

Noua Zeelandă a anunțat mai multe propuneri care vizează interzicerea fumatului pentru următoarea generație. Țara și-a fixat obiectivul ca locuitorii săi să renunțe la fumat până în 2025.
Claudia Simion
19 apr. 2021, 12:03
Măsură controversată în Noua Zeelendă: Fumatul INTERZIS pentru persoanele născute după 2004

Noua Zeelandă a anunțat mai multe propuneri care vizează interzicerea fumatului pentru următoarea generație. Țara și-a fixat obiectivul ca locuitorii săi să renunțe la fumat până în 2025.

Planurile includ creșterea treptată a vârstei legale de fumat, care s-ar putea extinde la interzicerea vânzării de țigări și produse din tutun către oricine născut după 2004. Fumatul ar putea deveni efectiv ilegal pentru acea generație.

De asemenea, a fost luată în considerare o reducere semnificativă a nivelului de nicotină permis în produsele din tutun, interzicerea filtrelor, stabilirea unui preț minim pentru tutun și restricționarea locațiilor în care tutunul și țigările pot fi vândute.

„Avem nevoie de o nouă abordare”, a declarat joi ministrul Sănătății din Noua Zeelandă, dr. Ayesha Verrall. „Aproximativ 4.500 de locuitori mor în fiecare an din cauza tutunului și trebuie să facem progrese accelerate pentru a putea atinge acest obiectiv (SmokeFree 2025)”.

Propunerile sunt susținute de mai multe organizații de sănătate publică. „Această propunere depășește motivația oamenilor de a renunța”, a declarat Lucy Elwood, director executiv al Societății pentru Cancer. Numărul vânzătorilor de tutun a fost de patru ori mai mare în comunitățile cu venituri mici, unde rata fumatului a fost cea mai mare.

„Aceste inechități evidente sunt motivul pentru care trebuie să protejăm generațiile viitoare de riscurile tutunului”, a spus Elwood, potrivit TheGuardian. „Tutunul este cel mai dăunător produs de consum din istorie și trebuie eliminat treptat”, a adăugat ea.

Planul este „dispariția finală a produselor din tutun din această țară”, a spus Shane Kawenata Bradbrook, avocat.

„De prea multă vreme industria tutunului îi face pe oamenii noștri dependenți de acest obicei. Le ia banii și apoi în îngroapă”.

Planurile autorităților s-au confruntat, de asemenea, și cu critici pentru posibile consecințe neintenționate, inclusiv perspectiva falimentului pentru micii proprietari și posibilitatea unei piețe negre extinse pentru tutun. Guvernul a recunoscut că acesta este un risc de care se teme: „Dovezile indică faptul că cantitatea de produse din tutun introduse în contrabandă în Noua Zeelandă a crescut substanțial în ultimii ani și grupurile infracționale organizate sunt implicate în contrabandă la scară largă”, a spus acesta.

Măsura a ridicat tot felul de întrebări legate de modul în care guvernul înțelege să intervină în viața oamenilor: „Există un principiu filosofic despre adulții care pot lua decizii pentru ei înșiși, în mod rațional”, a scris jurnalistul Alex Braae într-o analiză.

Fumatul reprezintă unul din patru decese cauzate de cancer în Noua Zeelandă, iar aproximativ jumătate de milion de neozeelandezi fumează zilnic.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul din România unde cumperi un apartament cu 2 camere la doar 7.000 de euro. Ajungi imediat în centru, ai supermarket și restaurante aproape
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
Playtech.ro
Oana Roman i-a deschis DOSAR PENAL lui Marius Elisei. De ce se războiesc părinții Isabelei
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
WhatsApp introduce o funcție senzațională. Totul se schimbă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Limba romani a apărut pe Google Translate! Ce variantă a acestei limbi a fost aleasă de Inteligența Artificială
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Donald Trump aproape de moarte în urma unui atac armat în Pennsylvania
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'