Victima de 71 de ani a fost internată la secția de hematologie a spitalului din Sibiu. Când a fost internat în spital, testul COVID i-a ieşit negativ. Pacientul a contactat virusul după internare. Pe data de 8 octombrie a fost transferat pe secția de boli infecțioase. Familia a ținut legătura prin telefon cu pacientul care se plângea zilnic de felul în care este tratat, mai relatează Digi 24.
„Îmi spunea că e lagăr de exterminare și voia să vină acasă. Vorbeam cu el telefon și spunea că îi e sete, că are gura uscată, că nu trece nimeni pe la el și spunea că este lagăr de exterminare”, a declarat Theodor Rebegel, pentru Digi 24.
„Este vorba despre un pacient oncologic în tratament, imobilizat la pat, predispus la infecţii şi cu multe comorbidităţi asociate printre care şi probleme de deglutiţie (înghiţire).
Pacientul s-a aflat în stare foarte gravă încă de la internare sa. Pentru că prezenta simptomatologie asociată infecţiei cu COVID-19, pacientul a fost testat şi diagnosticat şi cu pneumonie SARS CoV2. Pacientul a primit îngrijirile medicale corespunzătoare, a primit apă şi s-a încercat hrănirea sa pe cale orală, cu atenţie şi în limita toleranţei, dar din cauza tulburărilor de înghiţire, pacientul se îneca la orice încercare de a-l hrăni. Din păcate, starea sa gravă asociată cu pneumonia Sars-Cov2 au dus la decesul pacientului, în pofida eforturilor personalului medical. Medicul curant a explicat aparţinătorilor în mod repetat toate aceste aspecte prind tratamentul şi evoluţia.
Referitor la bunurile pacientului, precizăm că s-a predat familiei tot ce acesta a avut asupra sa, în condiţiile în care spitalul nu are voie, din punct de vedere legal, să oprească nimic din haine sau obiecte. Pacientul a ajuns pe secţia de Boli Infecţioase prin transfer, după ce a primit în repetate rânduri sânge, fapt care poate explica urmele de fluide de pe haine.
În calitate de oameni, înţelegem drama şi durerea cauzată de pierderea unei persoane dragi şi empatizăm cu familia care traversează aceste momente dificile, cu atât mai mult cu cât colegul nostru din Franţa este cunoscut, făcându-şi studiile în spital şi ţinându-se permanent legătura cu acesta de către medicii curanţi.
Dar, totodată, dorim ca activitatea personalului medical, care de şapte luni face eforturi supra-omeneşti şi îşi asumă riscuri pentru salvarea de vieţi, să fie relatată cu corectitudine şi cu respectarea adevărului.
Vă asiguram că întregul personal al secţiilor unde a fost tratat pacientul înţelege teama, neliniştea si dorinţa celor de acasă de a şti ce se întâmplă cu persoanele internate. A existat şi există deschidere în acest sens şi au fost transmise informaţiile clar şi corect către fiul pacientului. Dar, din păcate, pentru salvarea vieţii acestui pacient nu s-a putut face mai mult.
Încercăm să facem, cu resursele pe care le avem la dispoziţie, tot ceea ce se poate pentru a remedia ceea ce nu funcţionează în parametri optimi, astfel încât pacienţii şi familiile acestora să fie mulţumiţi”, a declarat managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Conf.dr. Liliana Coldea.