Lucian Bode: „Până la finalul anului ne propunem să recepţionăm încă 43 de kilometri de autostradă”

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a susţinut marţi, o conferinţă de presă în Salonul Regal din incinta Gării de Nord în care a vorbit despre principalele priorităţi ale Guvernului privind dezvoltarea infrastructurii de transport.
Romania TV
03 nov. 2020, 09:33
Lucian Bode:

Principalele declaraţii făcute de ministrul Transporturilor, Lucian Bode

  • Voi face un scurt bilanţ, un bilanţ al acestui an care se încheie, un an complicat din prisma crizei sanitare care a lovit întreaga lume, afectând domenii importante, inclusiv domeniul transporturilor.
  • Fără a avea pretenţia că au fost rezolvate toate problemele domeniului, am reuşit în acest an să asumăm decizii strategice, să lansăm un document major de viziune pe termen mediu şi lung. Mă refer la planul de investiţii pentru infrastructura de transport în perioada 2020-2030.
  • Am deblocat proiecte majore de infrastructură pe toate cele patru moduri de transport. Aş putea da şi câteva exemple: Sibiu-Piteşti, autostrada Transilvania, varianta ocolitoare Bacău, drumul expres Craiova-Piteşti sau coridorul 4 feroviar.
  • Am reuşit în acest an să menţinem toate şantierele deschise. Am deschis noi şantiere. Am vitalizat şi accelerat proiecte esenţiale peste care, din păcate, se aşternuse praful în sertarele companiilor din portofoliul Ministerului Transporturilor.
  • Investiţiile în infrastructura de transport reprezintă asul din mâneca unei guvernări resposabile.
  • Sectorul rutier rămâne sectorul spre care se îndreaptă atenţia publică. O scurtă analiză a celor 12 luni de activitate ne arată că majoritatea proiectelor mari de investiţii în infrastructura rutieră au fost accelerate. Rezultatele le putem vedea cu toţii pe teren.
  • Până în noiembrie 2020, au fost emise ordine de începere a lucrărilor pentru obiective însumând aproximativ 131 de kilometri de autostrazi, drumul expres, variante ocolitoare, drumuri naţionale, în valoare de aproximativ trei miliarde de lei.
  • Credem că până la sfârşitul anului vom reuşi să emitem ordine de începere a lucrărilor pentru încă aproximativ 45 de kilometri de autostradă, drum expres, variantă ocolitoare, în valoare de aproape un miliard de lei.
  • Până la finalul acestui an se va lucra pe încă 180 de kilometri de reţea de drumuri în plus faţă de momentul noiembrie 2019. Valoarea totată a lucrărilor se ridică la aproape 4 miliarde de lei.
  • În perioada ianuarie-octombrie 2020, au fost încheiate procedurile de achiziţie publică şi semnate contracte noi pentru proiecte de investiţii – contracte de proiectare şi execuţie, a căror valoare se ridică la 8,5 miliarde de lei, însumând 436 de kilometri, dintre care 192 de km de autostrăzi şi drumuri de expres, diferenţa fiind modernizarea de drumuri naţionale.
  • Din noiembrie 2019 până în octombrie 2020 au fost daţi în trafic 46 de kilometri de autostradă, aici incluzând şi muzeul în aer liber Lugoj-Deva, cei 21 de kilometri din lotul 3, preluaţi în 4 noiembrie în stadiu de muzeu în aer liber şi daţi în trafic în 24 decembrie, cu restricţii de viteză şi de tonaj. Şi cei 25 de kilometri din Autostrada Transilvania, daţi în trafic în luna septembrie a acestui an.
  • Până la finalul anului ne propunem să recepţionăm încă 43 de kilometri de autostradă. Aici intră Sebeş-Turda, lotul 1, VO Bacău – cei 17 kilometri în regim de autostradă din cei 31, Râşnov-Cristian. Sunt obiective pe care ne-am propus să le recepţionăm până la sfârşitul acestui an şi să le dăm în trafic.
  • De asemenea, ne-am propus să dăm în trafic până la sfârşitul anului încă 172 de kilometri de variante ocolitoare şi drumuri naţionale modernizare. În total, vor fi recepţionaţi în 2020 315 kilometri de autostrăzi, drumuri expres, drumuri naţionale.
  • În anul 2020, reţeaua de drumuri se va îmbunătăţi aşadar cu 315 kilometri modernizaţi.

Ministrul Transporturilor, despre autostrada Sibiu-Piteşti

  • Proiectul nu marca niciun progres în 2019. Nu aveam niciun contract semnat. Avem probleme cu acordul privind finanţarea europeană. Gândacul stătea în calea realizării Sibiu-Piteşti.
  • Astăzi se lucrează pe Sibiu-Boiţa pe primul lot, cu un progres de 30 la sută, peste ceea ce şi-a asumat antreprenorul prin contract.
  • Am semnat contractul pentru secţiune 5 – 30 de kilometri între Curtea de Argeş şi Piteşti.
  • Secţiunea 4, între Tigveni şi Curtea de Argeş, se află în procedură de atribuire a contractului de proiectare şi execuţie.
  • Am lansat licitaţia pentru tronsonul 3 – Cornetu – Tigveni, în 23 septembrie în acest an.
  • Pentru secţiunea 2, documentaţiile sunt pregătite pentru transmiterea la ANAT.
  • A fost finalizată procedura privind problemele de mediu pentru Sibiu-Piteşti şi am primit o decizie istorică a Comisiei Europene pentru prima autostradă care va trece Carpaţii. Finanţarea pentru sectoarele 1,4 şi 5 – 875 de milioane de euro, fonduri nerambursabile.

Ce se întâmplă cu lucrările la Autostrada Transilvania

  • În 2019 se lucra timid pe două dintre cele 10 loturi. Iernut – Cheţani şi Biharia – Borş. Celelalte loturi se aflau în răspunsuri la clarificări de 3-5-7-11 luni.
  • Astăzi avem 25 de kilometri din autostrada Transilvania daţi în trafic. Avem 110 kilometri daţi în execuţie şi mai avem două tronsoane pentru care sunt demarate procedurile de atribuire a contractului de proiectare şi execuţie – tronsonul Surplacu de Barcău- Chiribiş şi Poarta Sălajului – Zalău – Nuşfalău, inclusiv tunelul Meseş, proceduri care au termen de depunere a ofertelor noiembrie 2020.

Despre Autostrada Braşov – Bacău (A13)

  • O campanie dusă de unii prin Moldova fără niciun fundament, în vreme ce noi ne-am văzut de treabă şi în data de 22 mai 2020 am semnat contractul pentru realizarea studiului de fezabilitatea şi a proiectului tehnic de execuţie pentru această autostradă importantă pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea regiunii Moldovei.

Despre autostrada A7 – Ploieşti – Suceava – Siret

  • Nu avea nicio perspectivă anul trecut. Anul acesta avem cele patru loturi, de la Ploieşti, Buzău, Focşani, Bacău, Paşcani. Pentru toate patru loturi sunt în execuţie documentaţia.
  • Anul viitor vor finalizate toate şi vor semna contractele de proiectare şi execuţie, cu termen majoritate de finalizare 24 de luni.

Despre autostrada A8

  • Autostrada A8, imediat ce am preluat guvernarea am anulat parteriantul public-privat. Astăzi pe tronsonul Târgu Mureş – Ditrău – Tg Neamţ – avem perspectiva ca la mijlocul anului viitor să finalizăm documentaţia pentru cei 211 km.
  • Pentru podul de la Ungheni, s-a depus notificarea privind solicitarea de emitere a acordului de mediu în 31 iulie, ulterior vom emite HG pentru aprobarea indicatorilor tehnico – economici undeva la sfârşitul acestui an

Despre autostrada Comarnic – Braşov

În cazul autostrăzii Comarnic – Braşov, Lucian Bode a precizat că a fost anulat parteneriatul public-privat „pe care nu îl înţelegea nimeni”.

A fost anunţat câştigător pentru descărcarea de la Comarnic, studiu de fezabilitate. Pentru proiectare şi execuţie a variantei de ocolire Comarnic, 2,5 km, contractul a fost scos la licitaţie, procedura de atribuire se află în contestaţie.

 Ministrul Transporturilor, despre autostrada de centură. „E foarte importantă nu numai pentru Bucureşti, ci şi pentru România”

Construirea Autostrăzii de centură este foarte importantă, nu numai pentru Bucureşti, ci şi pentru România pentru că face parte din Coridorul IV pan-european. Asta a precizat ministrul Transporturilor, Lucian Bode, care a explicat că realizarea acestui drum este o prioritate pentru Guvern.

Ministrul Transporturilor: Până la finalul anului se va ordinul de începere şi pentru tronsonul 3 al Centurii Capitalei

Lucian Bode, ministrul Transporturilor, a promis că până la sfârșitul anului va fi dat ordinul de începere a lucrărilor pe toţi cei 52 de kilometri ai inelului de sud din Autostrada de Centură Bucureşti.

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Video. Denise Rifai i-a arătat cartonașul galben lui Nicușor Dan la Testul Puterii! Ce s-a întâmplat la emisiunea maraton de pe Fanatik
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Nu se mai aștepta la acest anunț minunat: Cele mai mari șanse
Playtech.ro
Cum trebuie reglată tetiera din maşină pentru a te proteja în caz de accident. Prea puţini şoferi ţin cont
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
PSD sună mobilizarea pentru Crin Antonescu cu previziuni sumbre: ieșirea de la guvernare, primari aleși în două tururi și posturi tăiate SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Cristi Borcea, dezvăluiri de care altora le-ar fi mare rușine
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
Ce pensie primește Maria după 22 de ani de muncă în Italia! Aceasta nu duce grija zilei de mâine: „E de trei ori mai mare decât pensia din România”
Cancan.ro
Nuntă secretă în politică! Fostul prim-ministru al României s-a căsătorit la Viena cu deputata care i-a furat inima
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare artist. A fost o legendă. Rămâne veșnic în inimile românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
"Ștefan era foarte bun la învățătură, un băiat liniștit" - Tatăl băiatului a dezvăluit ce obișnuia să facă acasă
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Alocații luna aprilie 2025. Vești bune pentru părinți
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Actriţa din piesa care a deranjat Biserica, ameninţată: Nu-mi venea să cred