Legea adoptată în Camera Deputaţior prevede că rudele copiilor care urmează să fie adoptaţi vor fi căutate o singură dată şi doar până la gradul al treilea, nu al patrulea cum era până acum.
De asemenea, pentru prima dată, copiii declaraţi adoptabili vor putea beneficia de şansa la o familie inclusiv după împlinirea vârstei de 14 ani, rămânând adoptabili până la majorat.
Legea aduce modificări şi pentru părinţii adoptatori. Astfel se prelungeşte perioada de valabilitate a atestatului de adoptator de la 2 la 5 ani, concediul de acomodare şi indemnizaţiile pe care aceştia le primesc sunt aliniate cu beneficiile de care se bucură orice părinte biologic, iar birocraţia excesivă este redusă considerabil, tocmai pentru a pune accentul pe calitatea actului de adopţie şi a umaniza întreg procesul care, trebuie să ne amintim, serveşte vieţi umane şi nu dosare cu şină.
În prezent, aproximativ 50.000 de copiii trăiesc în sistemul de protecţie a copilului, conform datelor oficiale făcute publice de către Autoritatea pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii, conform sursei menţionate.