„Situația epidemiologică din Europa se degradează rapid, iar populația este expusă unui risc major de infectare. Ne punem, cu toții, mari speranțe, în dezvoltarea unui vaccin anti-COVID-19, vaccin sigur și eficient, iar eforturile confirmă dorința de a avea acest vaccin. România este parte a acordurilor încheiate de Comisia Europeană, urmând ca țării noastre să îi revină peste 10 milioane de doze de vaccin. Din cauza cererii ridicate, vaccinul va ajunge în mod etapizat. Ne așteptăm ca prima tranșă primită să ajungă în primul trimestru al anului viitor. În baza convențiilor făcute în UE, toate statele europene vor primi în același timp acele tranșe. Când va fi livrată, prima tranșă, toate statele europene vor primi cota din prima tranșă, iar primii care vor fi vaccinați vor fi lucrătorii din sistemul medical, dar și persoanele din grupele de risc.
Vaccinarea întregii populații va începe cel mai devreme în primăvară. Vrem să ne asigurăm că „vaccinele” folosite au cel mai înalt nivel de siguranță și eficiență și respectă reglementările”, a precizat Klaus Iohannis.
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat marţi 7.733 cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus. De asemenea, au fost înregistrate 120 de decese şi 974 pacienţi internaţi la ATI.
”Până astăzi, 3 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 258.437 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 181.175 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi. În urma testelor efectuate la nivel naţional, faţă de ultima raportare, au fost înregistrate 7.733 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv”, relevă datele transmise marţi.
Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este în Bucureşti de 3,94. Cea mai mare valoare a acestui indicator este în Sălaj – 5,2, urmat de Cluj – 5,08, Alba – 4,61, Timiş – 4,56, Sibiu – 4,26, Bihor – 4,13.