Genele ne determină nu doar culoarea părului, a ochilor, tipul de sânge sau predispoziţia la anumite boli. Cercetătorii au descoperit o genă care stabileşte ceva mult mai straniu: momentul zilei în care va muri o persoană.
Într-un studiu publicat în numărul pe noiembrie al Analellor de Neurologie, cercetătorii de la Harvard Medical School spun că respectiva genă determină nu doar momentul zilei în care s-ar produce decesul, ci poate stabili cu o precizie neliniştitoare chiar ora probabilă a morţii.
Gena permite trei combinaţii posibile de nucleotide (cele patru blocuri de constructii moleculare a ADN-ului): adenina-adenina (AA), adenin-guanina (AG) şi guanină-guanină (GG). „Acest genotip are influenţă asupra procesului de somn-trezire, iar efectul este semnificativ. Astfel, cei care au genotipul AA se trezesc cu aproximativ o oră mai devreme decât cei care au genotipul GG, iar între cele două grupuri se trezesc cei cu genotipul AG„, spune medicul Clifford Saper, şeful Secţiei de Neurologie de la Beth Israel Deaconess Medical Center, din Boston.
Mai mult decât atât, experimentele au relevat că o mare parte dintre cei 1.200 de subiecţi incluşi în proiect au murit chiar conform „predicţiilor” oferite de nucleotide. În majoritate, pacienţii cu genotipurile AA şi AG au murit înainte de ora 11, în timp ce subiecţii cu combinaţia GG au murit în jurul orei 18.
„Da, este o realitate faptul că există o genă care îşi spune când vei muri. Din fericire nu data exactă, ci doar momentul zilei”, a mai spus profesorul Saper.