În cadrul întrevederii cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu, cei doi oficiali au reconfirmat relațiile privilegiate între România și statul Israel, reflectate de dialogul politic aprofundat, intensificarea cooperării economice, precum și cooperarea consolidată în domeniile apărării și securității. Au fost trecute în revistă evoluțiile în domeniile de interes comun între cele două țări precum securitate cibernetică, cooperare militară, energie, tehnologie, inovație și cercetare.
Prim-ministrul Ludovic Orban a susținut importanța organizării unei noi sesiuni comune între cele două guverne, care să aibă loc la începutul anului următor. În acest context, ambii oficiali au agreat intensificarea cooperării bilaterale între instituțiile de linie din cele două state în vederea aprofundării și lărgirii ariilor de cooperare bilaterală, în vederea pregătirii corespunzătoare a ședinței comune de guvern.
Cei doi prim-miniștri au salutat lansarea, la 1 octombrie 2020, a Grupului de lucru România-Israel în domeniul economic, inițiativă agreată de șefii diplomației din cele două state cu ocazia vizitei oficiale a ministrului afacerilor externe al României în statul Israel, în perioada 2-3 septembrie 2020.
Cei doi oficiali au evidențiat importanța menținerii unui ritm susținut al acestui format de cooperare, încurajând dezvoltarea unor inițiative concrete bilaterale menite să contribuie la pregătirea și implementarea unor proiecte pilot în toate cele trei arii de interes comun de pe agenda Grupului de lucru: a) agricultură și managementul apei; b) sănătate; c) înaltă tehnologie și inteligență artificială.
Proiectele astfel agreate urmează să contribuie la construirea unor parteneriate durabile cu partea israeliană menite să încurajeze dezvoltarea unor produse și servicii de înaltă calitate, cu valoare adăugată mare, precum și generarea unor efecte de multiplicare în economie.
Cei doi prim-miniștri au discutat despre intensificarea cooperării în domeniul industriei de apărare, al managementului apelor, inclusiv din perspectiva modernizării sistemului de irigații din România, în domeniul sănătății, fiind abordată posibilitatea producției comune a vaccinului împotriva Covid-19. Au fost discutate, totodată, perspectivele cooperării bilaterale în domeniul securității energetice.
Cei doi demnitari au discutat despre evoluțiile recente din Orientul Mijlociu și impactul acestora asupra climatului de securitate din Israel. În acest context, demnitarul român a salutat încheierea acordurilor între statul Israel și Emiratele Arabe Unite, Bahrein și Sudan în vederea normalizării relațiilor cu aceste state, realizându-se în acest fel un pas important spre construirea unei păci solide și durabile în Orientul Mijlociu. Totodată, prim-ministrul României a reconfirmat disponibilitatea României de a susține consolidarea cooperării UE cu Israel.
Cu ocazia întrevederii a fost semnat Protocolul de modificare a Convenţiei între Guvernul României şi Guvernul statului Israel pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit, menit să contribuie la extinderea și aprofundarea cooperării economice bilaterale, promovării investițiilor străine directe și stimulării schimburilor comerciale bilaterale.
În cadrul convorbirilor cu Reuven Rivlin a fost remarcat stadiul excelent al cooperării bilaterale în contextul relației privilegiate între România și statul Israel. Au fost trecute în revistă aspectele de interes comun între cele două părți, cu accent pe elementele care marchează cooperarea intensificată la nivel sectorial și în cadrul instituțiilor internaționale.
Președintele Rivlin a apreciat în mod deosebit eforturile României în ceea ce privește asumarea trecutului, promovarea memoriei Holocaustului și combaterii antisemitismului, precum și proiectul construirii Muzeului Național de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România.
Șeful statului israelian a reiterat dorința sa de a vizita România, de îndată ce condițiile epidemiologice o vor permite.
Înalții oficiali au discutat, de asemenea, despre situația de securitate de la Marea Neagră, inclusiv în ce privește perspectivele de soluționare a conflictului din Nagorno-Karabah.
În cadrul discuțiilor cu Gabi Ashkenazi, prim-ministrul României a subliniat interesul pentru menținerea unei dinamici ridicate a relațiilor bilaterale, inclusiv a celor diplomatice, în vederea continuării parcursului ascendent înregistrat în ultimii ani în cooperarea dintre cele două țări.
De asemenea, cei doi oficiali au avut un schimb larg de opinii privind situația din Orientul Mijlociu și impactul acesteia asupra securității regionale.
Șeful Executivului român și-a exprimat încrederea că normalizarea relațiilor statului Israel cu Emiratele Arabe Unite, Regatul Bahrein și Sudan va putea contribui la stabilitatea și securitatea Orientului Mijlociu. Aceste evoluții pot sprijini eforturile de identificare a unei soluții juste și de durată în Procesul de Pace în Orientul Mijlociu.
Totodată, prim-ministrul Ludovic Orban a arătat că România s-a pronunțat în mod constant, inclusiv la nivel UE, pentru susținerea pentru o soluție durabilă generată de Procesul de Pace, pentru angajarea ambelor părți într-un dialog constructiv cu reluarea negocierilor directe între cele două părți implicate, precum și pentru evitarea actelor unilaterale.
De asemenea, prim-ministrul Ludovic Orban a reiterat susținerea României pentru o soluție cuprinzătoare și durabilă generată de Procesul de Pace, fundamentată pe soluția celor două state, Israel și Palestina, care să coexiste în pace și securitate, aceasta fiind singura opțiune viabilă care răspunde aspirațiilor ambelor părți. Ministrul israelian de externe a exprimat apreciere pentru poziția echilibrată și moderată a României pe acest dosar.