În discursul preşedintelui Băsescu, acesta a elogiat determinarea cu care autorităţile române din perioada celor doi preşedinţi au întreprins eforturile pentru ca ţara noastră să-şi întărească securitatea externă prin aderarea la NATO. „Odată cu aderarea la NATO şi intrarea României în Uniunea Europeană în 2007, a fost îndeplinit obiectivul major de politică externă sprijinit de întreaga clasă politică şi de o largă majoritate a populaţiei”, a spus Traian Băsescu în speechul său.
„Permiteţi-mi să-i felicit aici pe toţi cei care au contribuit la această realizare a României – cu menţionarea specială a meritelor preşedintelui Emil Constantinescu şi a preşedintelui Ion Iliescu – pe cei care luptă în teatrele de operaţiuni ale Alianţei, să-i felicit pe toţi românii la zece ani de la invitarea noastră oficială în spaţiul euroatlantic”, a spus preşedintele Traian Băsescu.
Şeful statului, Traian Băsescu, a precizat, de asemenea, că în cei zece ani scurşi din momentul primirii invitaţiei de a adera la NATO, România şi-a definit un profil strategic specific în cadrul Alianţei.
„Apărarea anti-rachetă, din care o parte din componente sunt amplasate pe teritoriul României, parteneriatul strategic pentru secolul XXI cu SUA, soluţia apărării inteligente sunt tot atâtea atu-uri pentru a creşte gradul de securitate al României şi a putea să ne jucăm rolul de stat de frontieră NATO şi a UE”, a spsu şeful statului.
El a menţionat, în discursul său, şi găzduirea de către România a summitului NATO din 2008.
„Ca un semn de apreciere pentru contribuţia activă a României la NATO, la numai patru ani de la aderarea efectivă, România a găzduit în aprilie 2008 summitul de la Bucureşti, reuniunea la nivel de şefi de stat şi de guverne. A fost summitul cu cea mai mare participare de până atunci la un astfel de eveniment”, a mai spus Băsescu.
De la ceremonia de aniversare a zece ani de la invitarea României pentru a adera la NATO au lipsit ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, ministrul de Interne, Mircea Duşa şi ministrul de Externe, Titus Corlăţean.
Au fost prezenţi, în schimb, şeful SRI, George Maior, şeful SIE, Teodor Meleşcanu, şeful STS, Marcel Opriş, precum şi şeful Statului Major General, Ştefan Dănilă.
Participanţii la ceremonie au ţinut un moment de reculegere în memoria celor 23 de militari români morţi pe teatrele de operaţiuni ale NATO. Totodată, Băsescu a decorat o serie de ofiţeri „în semn de înaltă apreciere pentru devotamentul şi profesionalismul de care au dat dovadă de-a lungul întregii lor cariere, contribuind, pe această cale, în contextul amplului proces de reformare a instituţiilor cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale, la întărirea prestigiului Armatei României în raport cu partenerii din cadrul Alianţei”.