Ministerul Educaţiei a anunţat, miercuri, că în conformitate cu datele transmise de inspectoratele școlare județene (inclusiv Inspectoratul Școlar al Municipiului București), se înregistrează următoarea situație:
– 8.339 de unități de învățământ figurează în Scenariul 1 (S1): participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară.
– 5.052 de unități de învățământ figurează în Scenariul 2 (S2). Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.
– 4.265 de unități de învățământ figurează în Scenariul 3 (S3), care implică participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.
Dintre cele 4.265 de școli aflate în scenariul roşu, în 366 s-au înregistrat cazuri de COVID-19, în timp ce 3.899 de unități de învățământ apar în scenariul 3 din cauza ratei de incidență a cazurilor din localitățile în care acestea funcționează ori a infrastructurii școlare supuse unor lucrări de reabilitare.
Copiii vor reveni la şcoală când scade numărul de infectări cu virusul SARS-COV2, a anunţat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, în cadrul unei vizite la Sibiu. Declaraţia ministrului vine după apariţia zvonului că se pregăteşte o redeschidere graduală a unităţilor de învăţământ aflate în scenariul roşu.
Declaraţia ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, vine după ce surse guvernamentale citate de edupedu.ro au declarat că autorităţile analizează redeschiderea graduală a grădinițelor și a școlilor, începând cu clasele mici.
Potrivit surselor citate, se ia în calcul redeschiderea pentru început a grădinițelor și a învățământului primar (clasele pregătitoare – IV-a). De asemenea, aceleaşi surse precizează că se lucrează la scenarii de redeschidere treptată a școlilor în toată țara, fără a se ține cont de rata de incidență a infectării cu noul coronavirus.
Discuțiile vin în contextul în care majoritatea statelor europene și-au ținut deschise școlile și au închis mall-urile, localurile, magazinele neesențiale și au restricționat circulația între regiuni.
Municipalitatea ieşeană a anunţat, prin intermediul unui comunicat de presă, că începând de joi, timp de 14 zile elevii vor învăţa în sistem online.
Potrivit sursei citate, măsura a fost luată întrucât coeficientul infectărilor cu noul coronavirus cumulate în 14 zile calculat de către Direcţia de Sănătate Publică va depăşi nivelul de 3 la mia de locuitori.
„Începând de joi, 5 noiembrie, timp de 14 zile, activitatea unităţilor de învăţământ preuniversitar din municipiul Iaşi ar putea fi suspendată în regim clasic, „faţă în faţă”, şi s-ar putea desfăşura exclusiv online. În paralel, Primăria Municipiului Iaşi a finalizat evaluarea ofertelor primite în cadrul unor proceduri de achiziţie publică, iar până la sfârşitul lunii noiembrie va pune la dispoziţia unităţilor şcolare 3.000 de tablete cu acces la internet, 1.250 de sisteme digitale pentru centrele de educaţie online şi 525 de table interactive”, se menţionează în comunicatul remis de Primăria Iaşi.
Potrivit sursei citate, în perioada menţionată ar putea fi suspendată şi activitatea în spaţii închise a restaurantelor, barurilor şi cafenelelor, precum şi cea a sălilor de cinema şi spectacol.
„Astfel de măsuri au fost deja luate şi în alte localităţi unde coeficientul infectărilor a depăşit 3 la mie, inclusiv în capitala Bucureşti (4,24) şi alte municipii reşedinţă de judeţ, precum Timişoara (5,92) sau Cluj-Napoca (5,97). Ţinând cont de creşterea explozivă a numărului de infectări cu noul coronavirus în Municipiul Iaşi, ca şi la nivel naţional, de creşterea dramatică a numărului de decese şi de pacienţi internaţi la secţiile de Terapie Intensivă şi în scopul protejării şi susţinerii sistemului medical, primarul Mihai Chirica ia în calcul ca începând de luni, 9 noiembrie 2020, să decidă sau să propună şi alte măsuri de combatere a pandemiei de COVID-19. Aceste decizii vor fi comunicate în timp util”, se precizează în documentul de presă.