Florin Cîţu, replică pentru Marcel Ciolacu care l-a comparat cu Ceauşescu: La astfel de acuzaţii te aştepţi de la o grupare teroristă

Florin Cîţu, ministrul Finanţelor, a făcut declaraţii, joi, despre măsurile pe care Guvernul le va lua pe fondul crizei COVID.
Romania TV
05 nov. 2020, 06:05
Florin Cîţu, replică pentru Marcel Ciolacu care l-a comparat cu Ceauşescu: La astfel de acuzaţii te aştepţi de la o grupare teroristă

Florin Cîţu, minstrul Finanţelor, a acordat joi un interviu în cadrul emisiunii Morning Glory cu Răzvan Exarhu de la Rock FM.

Florin Cîţu, după ce a aflat că Virgil Popescu şi Lucian Bode au COVID. „Astăzi mă testez”

  • Despre ministrul Economiei, Virgil Popescu şi ministrul Transporturilor, Lucian Bode, care au fost diagnosticaţi cu COVID-19. Ei sunt acasă. Astăzi lucrăm cu telemuncă. Există mai multe instrumente, putem să lucrăm de peste tot. Sunt şi ei pe baricade acolo.
  • Mă duc şi mă testez. Da, astăzi mă testez.


Cât doarme Florin Cîţu

  • Dorm în medie 5-6 ore. E mai bine ca în primăvară, a crescut media, dar acum e mai bine ca în primăvară.

Plata şomajului tehnic ar putea continua şi în 2021

  • Despre plata şomajului tehnic şi în 2021. Am prelungit şi perioada depunerii declaraţiilor pentru impozite până la 25 decembrie, fără penalităţi, fără executări silite. Avem reeşalonare pentru următorul an.
  • Ne gândim la toate aceste măsuri să vedem cum putem să le prelungim. Încercăm să le prelungim pentru acele sectoare care vor fi afectate direct de măsurile luate de Guvern. Dacă închidem un sector, este clar că va trebui să prelungim aceste măsuri.
  • Din punctul meu de vedere, măsurile care au funcţionat cel mai bine sunt de tipul IMM Invest, unde putem oferi garanţii. Sunt foarte multe companii care vor să rămână deschise, vor să investească în această perioadă şi au văzut o oportunitate.
  • Sunt unele sectoare unde este complicat să rămână deschise. Nu e decizia mea, e decizia medicilor.
  • În acest moment, avem nevoie de angajaţi sănătoşi. Ca să fie sănătoşi, avem nevoie de o economie puternică. De fiecare dată când o să fie un abuz, vom reacţiona.

Cum ajută statul firmele mici

  • IMM Invest a fost pentru firme mici şi mijlocii. Am relaxat condiţiile cât s-a putut. Aveam o condiţie iniţială de a menţine numărul de angajaţi pentru o perioadă după ce s-a luat împrumutul. Am scos şi această condiţie. Am spus de la început: nu aveam o soluţie. Nu ştiam exact care sunt măsurile cele mai bune, dar pe parcurs le-am îmbunătăţit în aşa fel încât să lărgim plaja, să le dăm cât mai multor companii acces.

 

  • La IMM Invest sunt 20.000 de companii care au luat împrumuturi prin IMM Invest. Asta înseamnă dobândă subvenţioată 100 la sută, garanţie de stat aproape 100 la sută. Sunt firme care n-ar fi putut lua credite în condiţii normale. Doar 1 din 5 IMM-uri puteau lua credite. Acum, prin aceste programe, mai multe companii pot să aibă acces la capital să se dezvolte.

Despre programul de distribuire de granturi

  • Acel program este gestionat de Ministerul Economiei şi continuă, chiar dacă ministrul este acasă. Vom adăuga 500 de milioane de euro. Primii bani au fost epuizaţi. Se adaugă 500 de milioane de euro şi înţeleg că această sumă va ajunge să acopere toate cele care au fost făcute până acum pentru aceste granturi.

 

  • Nu va rămâne nimeni fără să aibă acces la aceste granturi.

 

  • În următorii ani începem să primim fondurile europene, cele 80 de miliarde încep să curgă de anul următor. Acolo sunt şi granturi şi împrumuturi garantate. De anul următor se schimbă lucrurile.

 

  • Vom publica planul de reconstrucţie şi rezilienţă care arată în detaliu fiecare sector cum poate accesa fondurile. Sunt acei bani pe care mizăm şi vor ajunge la companii.

Cum sunt sprijinite domeniile afectate de criza COVID

  • Pentru Horeca am eliminat plata impozitului specific. Tot anul a fost eliminată. Horeca este unul dintre beneficiarii principali ai IMM Invest.
  • Împreună cu Horeca, ne gândim şi la alte măsuri. A fost şomaj tehnic, a fost plata 41 la sută pentru cei care au fost trimişi în şomaj tehnic, există munca flexibilă.
  • Am avut discuţii şi cu artişti independenţi şi cu asociaţiile care reprezintă cultura. Şi acolo sunt soluţii luate prin Ministerul Culturii.

Despre revenirea economiei în România

  • Trimestrul trei o să fie unul pozitiv pentru România. Vreau să le mulţumesc românilor şi companiilor care şi-au plătit impozitele la timp. Oamenii au reacţionat pozitiv. Depinde doar de noi dacă o să fie şi în trimestrul, depinde dacă vom investi în continuare.
  • 10 luni de zile am investit. Sunt 35,4 miliarde de lei. Este cea mai mare sumă investită în economie în ultimii 10 ani pentru această perioadă.
  • Rămân la companii 16 miliarde de lei prin acele facilităţi fiscale. Curg până în 25 decembrie.

Despre interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii. Nu am această informaţie. Am spus întotdeauna ca economia să rămână deschisă. E foarte important să ţinem economia deschisă, nu numai pentru psihicul nostru. În acest moment este nevoie de noi toţi.

Florin Cîţu îi răspunde lui Marcel Ciolacu

  • Despre acuzaţiile lui Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, care l-a comparat cu Nicolae Ceauşescu. De la domnul Ciolacu nu avem pretenţii. Cred că astăzi în România, când vedem ce se întâmplă în Viena, astfel de îndemnuri şi o acuzaţie la care te aştepţi de la o grupare teroristă, nu de la un preşedinte de partid. Nu îşi au locul în spaţiul public.
  • Am văzut că nu şi-a cerut scuze, dar politica din România nu sunt limite. Se pare că nu există niciun fel de limită.

Marcel Ciolacu: Pe Ceauşescu l-am împuşcat pentru că a plătit datoriile. Ce facem cu cei care au îndatorat ţara acum?

  • Asta cu îndatorarea este doar un atac politic. În primul rând, România s-a îndatorat mult mai puţin decât s-au îndatorat majoritatea ţărilor din UE. România rămâne cu datoria publică cea mai mică din UE.
  • În acelaşi timp, nu poţi să ai şi cheltuieli pentru toate măsurile, pentru investiţii, şomaj tehnic, plata concediilor medicale, să rambursezi şi TVA, să laşi şi în economie 16 miliarde de lei în economie şi să nu te împrumuţi. Este imposibil.
  • Să vii şi să ne acuzi că ne împrumutăm… Eu am plătit anul acesta 80 de miliarde datorii din trecut. Sunt 50 de miliarde împrumuturi făcute de ei şi 30 de miliarde facturi neplătite.
  • Numai în octombrie a trebuit să plătesc un împrumut de 10 miliarde de lei, luat în 2017. Atât de inconştienţi au fost că au luat un împrumut pentru doi ani de zile. Acum l-am plătit. 10 miliarde de lei! Şi ei de întreabă de ce ne împrumutăm…
  • Să îi punem să plătească diferenţa de dobândă. Cum se împrumutau ei scump dacă economia creştea? Noi ne împrumutăm astăzi ieftin în perioadă de criză.
  • I-aş pune să plătească ei diferenţa de dobândă pentru că sunt foarte vocali astăzi şi se pricep. Cât au fost la guvernare, au introdus taxe.

Schimb dur de replici între Cîţu şi Marcel Ciolacu: Îndeamnă populaţia să mă linşeze ca pe Ceauşescu. Cum poate da ochii cu familia sa

Despre Crăciun. O să lucrez la bugetul pentru anul viitor. Cam acestea vor fi Crăciunul şi Revelionul meu. Trebuie să îl avem până în 31 decembrie. Va trebui să pregătim bugetul pentru anul viitor.

Estimarea noastră de creştere economică pentru anul viitor este printre cele mai conservatoare. M-am uitat la ce estimează şi Fitch sau FMI sau alte instituţii şi toate dau o creştere economică de 4,9% pentru România. Noi credem că o să fim la 4,7.

Nu ştiu exact cifrele. Le fac cei de la Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, dar revenire anul viitor cu o consolidare fiscală. Încercăm să avem un deficit mai mic ca să nu ne mai împrumutăm atât de mult. Deficitul mai mic vine din venituri mai mari. Digitalizarea ANAF va aduce mai multe venituri la buget.

Despre pasiunile sale. Sunt rocker din 1986. Mettalica – Master of Puppets am ascultat prima oară.

Ce ar mânca la ultima masă dacă vine apocalipsa financiară. Mămăligă cu smântână.

Am mai donat sânge. Ştiu campania dumnevoastră. Am mai donat sânge în trecut, dar nu fac din asta un tam tam.

 

Gabriela Firea: Am fost sabotată! Am primit ameninţări că o să văd ce-o să păţesc în campanie. Cetăţenii au fost întorşi împotriva mea

Spynews
Breaking news! Gigi Becali a făcut accident! La 5 metri în față, a fost nevoie de SMURD și pompieri
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
Playtech.ro
ȘOC! Artista care și-a cumpărat LOC DE VECI: ”Am statuie, mă așteaptă!”
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Spynews
Cine este Yulia Vlasova, iubita de 28 de ani a lui Johnny Depp. Rusoaica e un fotomodel de o frumusețe răpitoare | FOTO
Evz.ro
Un nou pericol vine din China, după pandemia care a ucis milioane de oameni. Despre ce e vorba
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Se modifică vârsta de pensionare: La ce vârstă vor putea ieși femeile la pensie în 2024
Capital.ro
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Institutul ‘Elie Wiesel’ condamnă decizia Sinodului BOR de a canoniza clerici cu trecut legionar
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'