Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că este nevoie de măsuri mai ferme pentru controlul pandemiei de COVID-19, subliniind că cele care au fost luate până în prezent nu mai sunt suficiente.
„Am avut astăzi aproape 10.000 de cazuri noi de persoane care s-au îmbolnăvit, am avut şi astăzi mulţi, prea mulţi care au decedat şi trebuie să fim foarte realişti: sunt necesare măsuri ferme, măsuri mai ferme, pentru a controla extinderea pandemiei. Măsurile care s-au luat până acum nu mai sunt suficiente. Sunt necesare măsuri în plan naţional, precum: şcolile să treacă toate în online, angajaţii şi din public şi din privat să treacă la telemuncă peste tot unde este posibil, magazinele trebuie să fie închise seara, cel târziu la ora 21,00, circulaţia pe timpul nopţii trebuie restricţionată, petrecerile şi cele publice şi cele private trebuie interzise, târgurile şi pieţele trebuie închise, portul măştii trebuie să devină obligatoriu peste tot în ţară, în toate locurile publice şi la toate locurile de muncă, indiferent dacă vorbim de locuri publice din interior sau în exterior, portul măştii trebuie generalizat şi trebuie să fie obligatoriu, iar firmele şi autorităţile trebuie obligatoriu să îşi decaleze programul de funcţionare astfel încât şi transportul public să funcţioneze cu o încărcare mult mai mică, permiţând în acest fel distanţarea suficientă între persoane”, a spus şeful statului, în deschiderea şedinţei de Guvern pe care o prezidează.
Europa se confruntă în prezent cu o ”explozie” a numărului cazurilor de COVID-19 și nu trebuie să-şi relaxeze eforturile împotriva pandemiei, susține directorul OMS în Europa, Hans Kluge, care recomandă însă statelor să mențină școlile deschise.
Purtarea generalizată a măştii şi controlul strict al adunărilor pot să salveze numeroase vieţi, a declarat joi directorul biroului pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), într-un interviu acordat France Presse, citat de Agerpres.
”Observăm o explozie” a contagierilor cu ”un milion de cazuri suplimentare în numai câteva zile” în Europa şi ”vedem de asemenea mortalitatea crescând încetul cu încetul”, a spus Hans Kluge. ”Nu ne putem relaxa” şi ”va fi o perioadă mai dificilă, trebuie să fim sinceri în această privinţă”, a adăugat el.
Zona Europa a OMS, care cuprinde 53 de ţări, printre care şi Rusia, a înregistrat de la începutul pandemiei peste 11,8 milioane de cazuri şi aproximativ 295.000 de decese. În ultimele şapte zile au fost confirmate circa 1,8 milioane de noi cazuri de infectare şi aproximativ 19.500 de decese.
Conform estimărilor OMS, ”prin purtarea generalizată a măştii şi controlul strict al adunărilor vom putea salva peste 261.000 de vieţi în Europa până în luna februarie”. ”Statu quo-ul nu este o opţiune” şi OMS îndeamnă statele să adopte măsuri ”ţintite şi proporţionate” pentru a contracara înmulţirea cazurilor şi mortalitatea, subliniază Hans Kluge.
Însă el susţine că şcolile ar trebui să rămână deschise ”până la capăt” şi să fie închise doar în ultimă instanţă. ”Nu există motive să spunem că şcolile sunt unul din vectorii principali de transmitere” a noului coronavirus, consideră responsabilul OMS. ”Trebuie să ţinem şcolile deschise până la capăt pentru că nu ne putem permite o generaţie pierdută din cauza COVID-19”, mai argumentează Hans Kluge.
Elevii și preșcolarii din 4.478 de școli din țară fac cursuri exclusiv online, a anunțat, joi, Ministerul Educației și Cercetării. Potrivit MEC, 8.156 de unități de învățământ sunt în Scenariul 1 (S1), cu participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară.
Alte 5.022 de unități de învățământ sunt în Scenariul 2 (S2). Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.
Un număr de 4.478 de unități de învățământ sunt în Scenariul 3 (S3) implică participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.
MEC menționează că dintre cele 4.478 de unități aflate în Scenariul roșu, 368 de unități de învățământ figurează în acest scenariu din cauza cazurilor de COVID-19 înregistrate, iar 4.110 unități de învățământ figurează în acest scenariu ca urmare a ratei de incidență a cazurilor din localitatea în care funcționează ori a infrastructurii școlare/școli în care se execută diverse lucrări de reabilitare.