În anul 2019, cei mai înalți tineri în vârstă de 19 ani locuiau în Olanda (183,8 cm), iar cei mai scunzi trăiau în Timorul de Est (160,1 cm). Studiul apărut în The Lancet şi preluat de BBC arată că în Marea Britanie a coborât în clasamentul global al înălțimii pe locul 39 (1,78 m), după ce în 1985 se afla pe locul 28.
Cercetătorii spun că urmărirea schimbărilor în înălțimea și greutatea copiilor din întreaga lume poate reflecta calitatea nutriției și cât de sănătoase sunt mediile pentru tineri. Echipa a analizat date de la peste 65 de milioane de copii și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 5 și 19 ani, din mai mult de 2000 de studii făcute între anii 1985 și 2019.
Astfel, în 2019, în medie, copiii și adolescenții din nord-vestul și centrul Europei (de exemplu, cei din Olanda și Muntenegru) erau cei mai înalți din lume. Între timp, tinerii de 19 ani care au fost în medie cei mai scurți trăiau în Asia de Sud și de Sud-Est, America Latină și Africa de Est.
Analiza sugerează că în 2019:
În medie, băieții de 19 ani din Laos aveau aceeași înălțime (162,8 cm) ca băieții de 13 ani din Olanda.
Fetele de 19 ani din Guatemala, Bangladesh, Nepal și Timorul de Est aveau aceeași înălțime medie ca fetele olandeze de 11 ani (aproximativ 152 cm).
În Marea Britanie, băieții de 19 ani aveau o înălțime medie de 178,2 cm, iar fetele 163,9 cm.
Cele mai mari creşteri ale înălțimii medii pentru copii în ultimii 35 de ani au fost observate în China și Coreea de Sud.
Dar, în multe țări din Africa subsahariană, înălțimile medii au rămas neschimbate sau s-au redus faţă de 1985.
Studiul a analizat de asemenea indicele BMI, care arată dacă persoană are greutatea normală pentru vârsta sa. Cercetătorii au descoperit că adolescenții cel mai mare BMI care trăiau în Insulele Pacificului, Orientul Mijlociu, SUA și Noua Zeelandă. În acelaşi timp, tinerii de 19 ani cu cel mai mic BMI trăiau în țările din Asia de Sud, cum ar fi India și Bangladesh. Cercetătorii estimează că diferența dintre țările cu cel mai mic și cel mai mare BMI a fost echivalentă cu aproximativ 25 kg.
În timp ce cercetătorii recunosc că genetica joacă un rol important în înălțimea și greutatea fiecărui copil, ei spun că, atunci când vine vorba de sănătatea întregii populații, nutriția și mediul sunt esențiale. Aceștia susțin, de asemenea, că politicile globale de nutriție se concentrează în mod covârșitor pe copiii cu vârsta sub cinci ani, dar sugerează că studiul lor arată că trebuie acordată mai multă atenție tiparelor de creștere şi la copiii mai mari.
Dr. Andrea Rodriguez Martinez de la Imperial College London, unul dintre cercetătorii principali, a spus că greutățile și înălțimile sănătoase în copilărie și adolescență au beneficii pe tot parcursul vieții pentru bunăstarea oamenilor.
Ea a spus: „Descoperirile noastre ar trebui să motiveze politicile care măresc disponibilitatea și să reducă costul alimentelor nutritive, deoarece acest lucru îi va ajuta pe copii să crească mai înalți fără să câștige excesul de greutate pentru înălțimea lor.
„Aceste inițiative includ bonuri de hrană către alimente hrănitoare pentru familiile cu venituri mici și mese sănătoase gratuite la școală”.