Conform medicului, vitamina D este strâns legată de nivelul calciului, de activitatea hormonală și mai ales un de horman sintetizat de paratiroide. Prin urmare, în momentul în care se consuma un nivel mare de vitamina D există riscul ca nivelul de calciu din sânge să fie ridicat și risc de calculi renali.
”În schimb, la capitolul vitamina D, atenție mare la suplimente, pentru că nu numai că pot deregla nivelul vitaminei D în organism, dar vitamina D este foarte strâns legată de nivelul calciului, de activitatea hormonală și mai ales de parathormon, un hormon sintetizat de paratiroide, și atunci, în momentul în care noi aducem din exterior cantități mari de vitamina D, automat paratiroidele se opresc din sinteză, s-ar putea să ne trezim cu un nivel de calciu ridicat în sânge și cu risc de calculi renali sporit și atunci, toate aceste lucruri, fără o indicație a unui medic, fără un nivel al vitaminei D în organism detectat de niște analize, pot să facă mai mult rău decât bine”, a arătat medicul nutriționist.
Vitamina D există și în alimente, cum ar fi în lapte, brânzeturi, ficat, pește gras și ou. Conform nutriționistului, aceste alimente nu trebuie să lipsească din alimentația cetățenilor.
Dr. Mihaela Bilic atrage atenția persoanelor care, mai ales în această perioadă, elimină grăsimea din alimentație, crezând că o alimentație dietetică este o alimentație sănătoasă:
”Avem nevoie de prezența grăsimilor în dietă și când spun grăsimi spun, iată, apropo de vitamina D, avem vitamina D în mod natural, amestecată cu vitamina A, în grăsimea din lapte, tot ce înseamnă brânzeturi, în ficat, în peștele gras, în ou și atunci aceste alimente, mai ales în sezonul rece, nu trebuie să lipsească din meniul nostru”, a spus Mihaela Bilic, la Digi24.