Întrebat de ce autorităţile au fost nevoite să impună noi restricţii, Ludovic Orban a spus că aceste măsuri erau „absolut necesare”.
„Suntem într-un punct critic. Oamenii trebuie să înţeleagă că am ajuns la 10.000 de îmbolnăviri pe zi săptămâna trecută. Fiecare om care se îmbolnăveşte este supus unui risc. E pusă sănătatea în pericol. Uneori este pusă viaţa pericol. Noi trebuie să avem ca obiectiv constant reducerea numărului de infectări”, a declarat Ludovic Orban, la postul B1 TV.
Şeful Executivului a avertizat că există un risc de „suprasaturare” a sistemului medical.
„Există un risc foarte mare de suprasaturarea a sistemului medical. Am luat măsuri permanent pentru creşterea numărului de locuri în spitale şi în secţiile de ATI.
Pe de altă parte, putem atinge o limită la un anumit moment, limită care este dată mai puţin de problemele tehnice, cât limita de personal – medici, asistente. Este o limită de rezistenţă umană. Oricâţi medici ai, la presiunea care se dezvoltă la un număr atât de cazuri, unii îşi ating limita rezistenţei umane. Putem atinge limita de rezistenţă umană în spitale”, a precizat premierul.
Premierul a criticat modul în care PSD a încercat că acuze Guvernul că nu vine în sprijinul producătorilor autohtoni.
„Culmea e că plâng pe umerii producătorilor autohtoni PSD-iştii care parcă au făcut tot ce au putut în ultimii ani ca să-i pună pe butuci pe producătorii autohtoni”, a spus Ludovic Orban.
Şeful Executivului a precizat că a discutat personal cu sute de primari pentru a găsit soluţii, în contextul închierii pieţelor din spaţii închise.
„Sunt piese închise care nu pot deschise. Sunt piese închise care au pereţi retractrabili care pot fi deschise. Sunt multe pieţe deschise. În mod tradiţional, pieţele erau deschise. De vreo 10-12 ani s-au închis pieţele.
Am discutat cu primarii să găsească soluţii: fie să deschisă pieţele cu pereţi retractabili, fie să organizeze spaţii de desfacere a mărfurilor pentru producătorii autohtoni, fie să organizeze pieţe volante.
Există o tradiţie a pieţelor volante. În majoritatea ţărior europene, forma de piaţă este o formă temporară sub forma pieţelor volante care se organizează în week-end. Nu sunt pieţe permanente cum există la noi.
Din discuţiile cu primarii le-am spus că ei trebuie să organizeze, astfel încît toţi producătorii români care vin să-şi desfacă marfa în pieţe să-şi poată desface marfa în continuare şi toţi cei care sunt obişnuiţi să-şi cumpere marfă de la piaţă să se poată aprovizioneze în continuare”, a afirmat Orban.