Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul a fost întrebat dacă, în situaţia în care Traian Băsescu nu va utiliza dreptul de veto la Consiliul European şi nu v-a respecta mandatul recomandat de Parlament şi Guvern, acest lucru ar putea fi un motiv de suspendare.
„Nu, asta nu este un motiv de suspendare, din punctul meu de vedere, strict constituţional, dar fireşte că ceea ce rezoluţia…care a fost stabilită ieri în Parlament eu nu cred că poate fi ignorată de preşedinte. Preşedintele în calitatea domniei sale de reprezentat al statului român nu cred că poate ignora interesele cetăţenilor români, iar interesele cetăţenilor români – că noi suntem mai modeşti, nu vorbim de interesul naţional – interesul cetăţenilor români este ca această ţară să obţină acelaşi nivel al fondurilor de coeziune şi al fondurilor în cadrul Politicii Agricole Comune”, a răspuns Şova.
Ministrul a admis faptul că la Consiliul European participă şefii de stat, însă Guvernul susţine poziţia adoptată de Comisia Europeană şi Parlamentul European.
„La Consiliul European unde se întâlnesc şefii de stat, şefii de stat se întâlnesc pentru a-şi susţine interesele ţărilor pe care le reprezintă. Acum, ştiţi foarte bine că la Consiliul European sunt două direcţii în acest buget: este direcţia agreată de PE şi de Comisia Europeană, la care s-a raliat Guvernul României, Parlamentul României şi Grupul Prietenilor Coeziunii – adică al acelor ţări care beneficiază în mod majoritar de către fondurile de coeziune şi care este un buget în interesul României – şi este o propunere de buget venită din partea preşedintelui Consiliul European, a domnului Van Rompuy, care prevede nu doar reducerea bugetului cu 80 de miliarde de euro, care în mod concret în România ar afecta cu 8 miliarde, adică bugetul acordat pe 2014 – 2020, ar fi cu 8 miliarde de euro mai mic, dar propunerile dnului Van Rompuy sunt puţin mai delicate decât această simplă reducere. Domnia-sa propune reducerea prefinanţării de la 7% la 2%, propune reducerea cofinanţări de la 85% la 75%”, a explicat ministrul.
De asemenea, Şova a precizat că este posibil ca negocierile asupra bugetului european să continue şi anul viitor, la nivelul Consiliului European.
Parlamentul a adoptat, marţi, cu 237 de voturi „pentru”, niciun vot „împotrivă” şi o abţinere, în condiţiile absenţei parlamentarilor PDL, o rezoluţie care arată că preşedintele Traian Băsescu trebuie să apere interesul naţional, susţinând la Consiliul European propunerile CE şi PE de buget.
În rezoluţie se arată că Parlamentul României susţine propunerile exprimate de preşedinţii CE şi PE, Jose Manuel Barroso şi, respectiv, Martin Schulz.
„Traian Băsescu trebuie să apere ferm interesul României la Consiliu susţinând propunerile Comisiei Europene şi Parlamentului European şi îl asigurăm de întregul sprijin al majorităţii parlamentare în acest sens”, se menţionează în document.
Textul rezoluţiei este următorul:
„Parlamentul României consideră că România trebuie să continue să promoveze obţinerea unor alocări importante pentru politica de coeziune şi pentru politica agricolă comună, în cadrul negocierilor pentru viitorul buget al UE 2014-2020.
Parlamentul României susţine propunerile formulate pentru viitorul exerciţiu bugetar al UE de către preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso, precum şi de preşedintele Parlamentului European Martin Schultz, care răspund obiectivelor urmărite de România în ceea ce priveşte politica de coeziune şi politica agricolă comună.
Parlamentul României consideră că preşedintele României trebuie să apere ferm şi fără echivoc interesul ţării noastre la Consiliul European susţinând propunerile venite dinspre Comisia Europeană şi Parlamentul European şi îl asigurăm de întregul sprijin al majorităţii parlamentare în acest sens.
Parlamentul României consideră că textul propus la acest moment de preşedintele Consiliului European nu reflectă obiectivele urmărite de către România.
Criteriile fundamentale pe care noul buget al UE trebuie să se construiască sunt solidaritatea, reducerea decalajelor economice şi creşetrea convergenţei între statele membre. Acestea sunt criterii care trebuie urmărite şi susţinute şi de România. Orice element care introduce o discriminare între statele membre nu trebuie acceptat.
Parlamentul consideră politica de coeziune şi politica agricolă comună drept elemente fundamentale ale proiectului european în acord cu valorile UE”.