Primul semn că starea de sănătate a pacienților infectați cu COVID se degradează este atunci când aceștia nu pot să respire. În acel moment aceștia au nevoie de oxigen suplimentare sau să fie internați la terapie intensivă.
Citește și: Medicul Virgil Musta: Efectele noilor măsuri, vizibile în 3-4 săptămâni
Un pacient a povestit cum a fost nevoit să treacă prin trei unități sanitare până când medicii i-au găsit un loc într-un spital din Argeș.
„Alte trei spitale nu au avut ventilatoare de capacitate mare. M-am dus la primul spital, la centrul județean Vâlcea, la Brezoi. De acolo, la Vlădeasa, în cele din urmă, medicul de la Olănești, de la Horezu, a zis: domnule, trebuie să te duci undeva la o clinică cu potențial mai mare. Și m-au adus aici” , a declarat acesta.
Un alt pacient care a avut nevoie de o cantitate mare de oxigen a fost mutat din spitalul în care a fost internat inițial.
„La Valea Oltului am stat vreo 3 zile, nu se ridică saturația. Și m-au adus aici. Acolo n-aveau oxigen, îmi dădeau doar o mască, dar nu făcea față. Au trebuit să mă aducă aici” , a povestit un pacient.
Medicii susțin că fac tot posibilul pentru pacienții infectați, iar primul lucru pe care îl verifică la aceștia este tensiunea și saturația.
”Saturație, tensiune. Cu toate că nu e treaba noastră, dar nu ne lasă sufletul să știm că nu sunt bine. Ne dăm tot interesul să fie bine și să fie și ei mulțumiți și încercăm să-i încurajăm pe cât posibil. Sunt mulți deznădăjduiți, cum zice domnul. Când a ajuns la spital era foarte supărat pe soarta, pe situație. Dar văzând că ne ocupăm, că ne dăm interesul, că vorbim frumos. Vorbim frumos, pentru că ei au nevoie de o vorba bună. Nu au nevoie de, ferească Dumnezeu! Putem fi oricare în situația lor” , a declarat un medic.
Medicii de la terapie intensivă consideră oxigenul principalul tratament. În lipsa lui, pacientul poate intră în colaps, indiferent de ce tratament i se administrează.
„Medicamentul cel mai des folosit în terapie intensivă este oxigenul, e un medicament, deși e în stare gazoasă. Practic, necesarul de oxigen al pacienților cu forme severă de Covid este foarte crescut” , a declarat Valentin Hârtie, medic la terapie intensivă.