Noua super variantă de Covid conține periculoasa mutaţie E484K, numită şi „mutație de evacuare”, care permite virusului să se sustragă anticorpilor, creând astfel îngrijorarea că pandemia poate să se prelungească mai mult decât anticipau experţii. Tulpina a fost descoperită pentru prima dată la trei călători care au sosit cu avionul în Angola, din Tanzania, la jumătatea lunii februarie, după cum scrie express.co.uk.
Dr. William A. Haseltine, fost profesor la Harvard, a declarat pentru TheSun că varianta tanzaniană reprezintă un motiv de „îngrijorare considerabilă”, deoarece gama sa complexă de mutații o face foarte diferită de tulpinile Covid-19 pentru care a fost dezvoltată generația actuală de vaccinuri. „Aceste mutații ar putea crește concentrația virusului la persoanele infectate, ceea ce poate contribui la prelungirea infecției și la creșterea transmisibilității”, a adăugat el.
„Varianta tanzaniană demonstrează versatilitatea enormă a acestui virus. Inițial, mulți se așteptau ca acest virus să fie relativ stabil, dar acum aflăm că nu este cazul să credem asta. Vidul informațional din Tanzaniei a împiedicat monitorizarea mutațiilor potențial periculoase„, potrivit dr. Haseltine.
Guvernul tanzanian a fost acuzat de negaţionism, deoarece țara nu a documentat corect virusul, afirmând că numărul oficial de infectări este de doar 509 de infecții la nivel național și 21 de decese.
Guvernul Tanzaniei a luat puține măsuri practice pentru a combate pandemia, iar președintele John Magufuli na susținut că rugăciunile și băile de aburi cu infuzie pe bază de plante erau cea mai bună modalitate pentru a combate combate coronavirusul. El a murit subit luna trecută, la 61 de ani.